Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) telah mengumumkan kempen panggil balik untuk modelnya yang dilengkapi dengan transmisi dwi-klac DSG tujuh-kelajuan, buatan tahun 2011-2015. Kenderaan yang terlibat termasuklah Golf MK6 dan MK7, Polo (varian 1.2 TSI import sepenuhnya), Jetta, Passat, CC, Beetle, Cross Touran dan Scirocco.

Syarikat berkenaan berkata, kempen panggil balik ini adalah untuk membaiki akumulator tekanan hidraulik di dalam kotak gear klac berkembar tujuh-kelajuan yang rosak di peringkat pengeluaran. Sebanyak 12,732 kenderaan Volkswagen dikenal pasti perlu menjalani pemeriksaan di bawah kempen panggilan semula ini.

Dalam beberapa kes tertentu, kegagalan komponen tersebut boleh menyebabkan tekanan hilang, sekali gus mengganggu pengalihan kuasa di antara enjin dan kotak gear.

Kempen di seluruh negara ini akan dijalankan secara berperingkat-peringkat untuk menguruskan kes-kes terbabit. Notifikasi untuk para pemilik akan dilaksanakan menerusi mel berkuat-kuasa serta-merta.

Selain itu, para pemilik digalakkan untuk melayari laman web Volkswagen untuk memeriksa sama ada kenderaan mereka terlibat. Mereka juga boleh menghubungi khidmat pelanggan Volkswagen di talian 1800-18-8947 untuk maklumat lanjut.

Dalam masa yang sama, pemilik boleh menghubungi mana-mana pusat servis Volkswagen untuk temu janji untuk kenderaan diperiksa dan alat ganti ditukar sekiranya perlu. VPCM telah mengambil langkah sewajarnya dengan rakan pengedar bagi memastikan kebolehdapatan alat ganti, seterusnya membolehkan proses ini dijalankan dengan lancar dan efektif. Semua kos buruh dan penggantian alat ganti tidak akan dikenakan ke atas pemilik.

Sebagai tambahan, para pemilik akan menerima kad keahlian VCP secara percuma sebagai tanda penghargaan daripada Volkswagen. VCP merupakan program eksklusif untuk pemilik yang mempunyai kereta berusia lima tahun dan ke atas. Kelebihan lain yang dapat dinikmati oleh ahli termasuklah tiga baucar diskaun servis sebanyak 20%, Bantuan Tepi Jalan percuma selama dua tahun dan sokongan bateri di lokasi 24 jam (tertakluk kepada terma dan syarat).

Pengarah Urusan VPCM, Erik Winter memohon maaf ke atas kesulitan yang terpaksa dilalui oleh pemilik. “Sebagai pengeluar kenderaan yang bertanggungjawab, keyakinan dan ketenangan minda pelanggan adalah sangat penting buat kami. Kami harap para pelanggan faham bahawa kempen ini penting untuk memastikan mereka kekal yakin dengan prestasi kenderaan masing-masing.

“Walaupun kami telah mengenal pasti jumlah kenderaan yang terlibat dalam panggilan semula ini, bukan semua alat gantinya perlu ditukar. Ini merupakan satu langkah yang signifikan buat kami dan kami mahu memastikan semua kenderaan terlibat diperiksa. Kempen ini merupakan sebahagian daripada inisiatif Volkswagen Cares dan kami komited terhadap aspek keselamatan, perkhidmatan dan kepuasan pelanggan,” katanya.