Sebagai langkah pencegahan terhadap peningkatan kes jangkitan Covid-19 di Sarawak, kerajaan akan menghadkan dan memperketatkan larangan pergerakan antara zon hijau dan zon kuning/merah di negeri itu bermula 1 hingga 14 Ogos.

“Kerajaan negeri Sarawak telah mengambil langkah proaktif dan berjaga-jaga untuk membendung penularan wabak Covid-19 di sana, terutama di sekitar Kuching,” ujar Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri.

Ketika ini, zon kuning dan merah di Sarawak melibatkan Kuching, Serian dan Samarahan, sementara Seri Aman, Betong, Sarikei, Kapit, Mukah, Bintulu dan Limbang semuanya merupakan zon hijau. Mereka yang ingin membuat pergerakan antara zon-zon ini perlu mendapatkan kebenaran daripada pihak polis. Pergerakan di dalam zon-zon berkenaan bagaimana pun tidak dihadkan.

Sarawak juga akan mengurangkan jumlah penerbangan dari Semenanjung Malaysia, Sabah dan Labuan. Ini susulan Kuching yang sekali lagi diisytiharkan sebagai zon merah Sabtu lalu selepas empat lagi kes baru dari kluster Hospital Sentosa dikesan.