Bagi kelancaran aliran trafik ke Pantai Timur, menggunakan Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (Lebuhraya KLK) dan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT 1) bagi perjalanan sempena Aidiladha antara 29 Julai hingga 2 Ogos ini, syarikat konsesi Anih Berhad, telah mengeluarkan Jadual Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) untuk rujukan para pengguna kedua-dua lebuhraya berkenaan.

Menurut Pengarah Eksekutifnya Datuk Nik Fauzi Nik Hussein, aliran trafik ke pantai timur dijangka melonjak sebanyak lebih 50% mengikut purata trafik harian sekitar 156,000 berikutan orang ramai bergerak merentas negeri dalam tempoh itu.

“TTA dikeluarkan bagi membantu pengguna merujuk kepada waktu perjalanan yang sesuai sebelum turun ke lebuh raya serta bertujuan untuk mengawal jumlah pergerakan trafik.

“Ia dilihat sebagai antara pendekatan terbaik membantu mengelakkan kenderaan bertembung pada satu masa yang sama di plaza tol, khususnya di Plaza Tol Gombak, Plaza Tol Bentong dan Plaza Tol Karak hingga boleh menyebabkan kesesakan,” katanya seperti dilaporkan oleh Bernama.

Nik Fauzi berkata semua kemudahan awam di kawasan Rehat dan Rawat (R&R) dan di hentian sebelah di lebuh raya itu dibuka kepada pengguna dengan menerapkan prosedur operasi standard (SOP) bagi memastikan penjarakan sosial dipatuhi.

“Oleh itu, syarikat ingin memaklumkan bahawa kemudahan R&R atau hentian sebelah akan ditutup sementara kepada pengguna sekiranya penuh bagi mengekalkan amalan penjarakan sosial. Justeru, jika perkara ini berlaku, pengguna dinasihatkan untuk meneruskan perjalanan menuju kemudahan R&R atau hentian sebelah seterusnya,” katanya.

Beliau turut menasihati pengguna agar memastikan baki nilai kad Touch ‘n Go (TNG) mencukupi kerana tiada urusan transaksi tambah nilai kad TNG di lorong tol, manakala Pusat Khidmat Pelanggan di plaza tol hanya beroperasi dari 8.30 pagi hingga 5.30 petang.