U Mobile menjadi syarikat telekomunikasi pertama yang mempelopori navigasi GPS Waze dalam Terowong SMART untuk menyediakan ketersambungan GPS bagi pemandu yang melalui terowong dwifungsi yang terpanjang di dunia.

Menerusi ketersambungan GPS ini, pengguna Terowong SMART tidak lagi perlu bimbang jika tersesat jalan atau tersilap susur keluar di kawasan tersebut dengan adanya peranti mudah alih Waze Beacons yang dipacu Bluetooth®. Peranti ini menjamin ketersambungan yang lancar dan navigasi berterusan walaupun ketika penerimaan isyarat GPS yang lemah, menerusi penyebaran isyarat tanpa wayar yang menyokong aplikasi navigasi.

Bagi menjamin navigasi yang berterusan di dalam terowong SMART, para pemandu hanya perlu mengaktifkan sambungan Bluetooth® pada peranti mereka. Setakat ini, hampir 240 Waze Beacons telah berjaya dipasangkan di sepanjang terowong 5.2km tersebut.

Ketua Pegawai Pemasaran U Mobile, Jasmine Lee berkata ciri baharu yang telah dipasangkan sebelum Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) berkuatkuasa akan memudahkan lagi pemanduan di dalam terowong.

“U Mobile berpegang teguh kepada pendirian untuk menyerlahkan potensi tanpa had teknologi yang terbaik untuk kes kegunaan 5G, perluasan rangkaian 4G, mahupun inovasi perkhidmatan. Kerjasama terbaharu dengan pihak Waze dan Terowong SMART akan menjadikan U Mobile sebagai syarikat telekomonunikasi pertama di dunia menyokong navigasi GPS yang berterusan di dalam terowong.

Berbekalkan teknologi Waze Beacons, semua pengguna peranti mudah alih, tanpa mengira penyedia perkhidmatan telekomunikasi yang dilanggani mereka, kini mampu memanfaatkan sepenuhnya ciri-ciri Waze secara berterusan sepanjang berada di dalam terowong SMART.”

Ketua Pegawai Operasi SMART, Mohd Noor Mohd Ali pula berkata, “Pemasangan Waze Beacons dalam Terowong SMART akan menjadikan pengalaman perjalanan pengguna kami lebih lancar dan mudah. Ia akan berkongsi maklumat dalam masa sebenar akan situasi keadaan lalu lintas serta saranan navigasi.

“Menerusi ciri baharu ini, para pengguna juga akan menerima notifikasi berkaitan kesesakan lalu lintas, penutupan jalan serta kemalangan yang berlaku dalam terowong dan kawasan di sekitarnya, lalu. Ia akan mempertingkatkan lagi keselamatan pengguna kami.”

Untuk menggunakan perkhidmatan ini, para pengguna Waze di dalam Terowong SMART akan diingatkan untuk mengaktifkan Bluetooth bagi menikmati navigasi GPS secara berterusan.

“Waze bukan sekadar memberikan panduan navigasi kepada pemandu tetapi juga membantu di dalam menyelesaikan cabaran pengangkutan serta berganding bahu di dalam meningkatkan kualiti perjalanan di atas jalan raya. Dengan 30,000 pemandu menggunakan Terowong SMART setiap hari, kami berbesar hati untuk bekerjasama dengan U Mobile dan SMART bagi meringankan kesesakan lalu lintas, serta mengurangkan kekeliruan yang diakibatkan oleh kehilangan isyarat GPS,” kata Pengurus Negara Waze, Kelvin Sim.