Proton mengumumkan mereka kini menambah satu lagi pasaran dalam senarai eksport ke luar negara iaitu Kenya. Namun, Proton Saga yang dihantar bermula hari ini bukan dalam bentuk pemasangan lengkap dari kilang mereka di Shah Alam, sebaliknya dalam bentuk kit CKD yang akan di pasang oleh Simba Corporation (Simba) di negara berkenaan.

Menurut Proton, Simba merupakan konglomerat pelbagai perniagaan yang mempunyai sejarah panjang dalam penjualan dan pengalaman pemasangan di industri automotif. Keputusan untuk mengeksport Saga secara CKD ini dibuat setelah perundingan terperinci bersama Simba dibuat.

Proton menyatakan, selain daripada kenderaan pemasangan tempatan membayar cukai yang lebih rendah di negara tersebut, unit CKD juga dijangka akan mendorong pembangunan industri pembuatan automotif Kenya.

“Proton akan tetap mengukuhkan kedudukan domestik, kami ingin dikenali sebagai pembuat kenderaan antarabangsa. Oleh demikian, produk kami perlu berada di bandar lain seperti Bangkok, Islamabad, Cairo dan kini, Nairobi. Di peringkat negara, usaha ini akan meningkatkan nilai perdagangan antara Malaysia dan Kenya, and juga menyumbang kepada peningkatan peluang pekerjaan di industri automotif Kenya,” kata Dato’ Radzaif Mohamed, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif Proton.

“Malaysia dan Kenya berkongsi banyak persamaan, dari tanah jajahan ke usaha kami untuk membangunkan negara masing-masing. Proton bukan saja menjejak ke negara dengan populasi 51 juta orang, tetapi juga pintu masuk ke benua Afrika yang mempunyai pasaran berpotensi sebanyak 1.3 bilion orang. Oleh itu, saya berharap ini menjadi permulaan kepada lebih banyak perdagangan antara dua negara,” kata Pesuruhjaya Tinggi Kenya ke Malaysia, Francis N. Muhoro dalam ucapannya ketika majlis pelepasan kit CKD berkenaan siang tadi.

Muhoro juga menerangkan dasar pandang ke Timur yang diamalkan oleh negaranya dan beliau berharap agar lebih banyak syarikat Malaysia seperti Proton boleh menerokai peluang pelaburan di Kenya. Untuk penghantaran pertama ini, Simba Corporation akan menerima sebanyak 30 kit CKD Proton Saga yang akan dijual pada pasaran negara tersebut setelah ia siap di pasang.