Mulai 26 September lalu, Jalan Raja Laut 1 di tengah bandar Kuala Lumpur telah ditukarkan nama menjadi Jalan Palestin secara rasminya. Perasmian disempurnakan oleh Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Nor Hisham Ahmad Dahlan dan Duta Besar Palestin ke Malaysia, Walid Abu Ali.

Menurut Kementerian Wilayah Persekutuan, penukaran nama ini adalah sebagai simbolik kita menentang dan memperjuang kebebasan Palestin dari rejim Zionis Israel. Malahan ia dikatakan menjamin dan memperluas hubungan dua hala antara kedua-dua negara persaudaraan dan menegaskan mengenai Malaysia dan sokongan rakyat Malaysia kepada Palestin dan rakyatnya.

Kementerian itu turut berkata, cadangan untuk mewujudkan Jalan Palestin di Kuala Lumpur tercetus semasa majlis Himpunan Hari Al-Quds sedunia yang diadakan di Dataran DBKL pada 26 hingga 31 Mei 2019. Proses untuk mengenalpasti jalan yang sesuai sebagai Jalan Palestin telah mengambil masa yang agak lama kerana perlu dibuat secara teliti dan juga perlu melalui prosedur yang ditetapkan.