PROLINTAS Expressway Sdn Bhd (PESB) pemegang konsesi bagi Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE) telah mengumumkan kawasan Rehat dan Rawat (R&R) Elmina arah utara akan ditutup selama empat bulan mulai 7 Oktober 2020 untuk kerja penambahbaikan.

Menurut PESB, R&R itu dijadualkan untuk dibuka semula pada pertengahan Februari 2021. Oleh itu, semua gerai dan kemudahan seperti tandas dan surau tidak beroperasi sepanjang tempoh berkenaan untuk memberi laluan kepada kerja penambahbaikan itu.

Sepanjang penutupan tersebut, demi memastikan keselesaan pengguna tidak terkesan, GCE akan menyediakan kemudahan sementara di kawasan Hentian Sebelah Lagong, kira-kira 10 kilometer dari R&R Elmina arah utara. Antara kemudahan yang disediakan di Hentian Sebelah Lagong adalah tandas, surau, gerai makanan serta tempat parkir/rehat.

Selain itu, enam tandas bergerak juga sudah mula disediakan sebagai tambahan kepada tandas sedia ada di hentian berkenaan. Bukan itu sahaja, bagi memastikan keselamatan pengguna di situ, pengawal keselamatan ditugaskan 24 jam sehari selain lampu limpah dipasang bagi memastikan kawasan sentiasa terang dan selamat.

Untuk sebarang pertanyaan, hubungi talian bebas tol GCE 1-300-88-0035. Bagi mendapatkan info trafik terkini GCE, sila ikuti laman Twitter @GCEtrafik manakala untuk mengetahui maklumat lengkap berkaitan GCE, sila layari http://www.prolintas.com.my atau Facebook PROLINTAS Highways.