Proton sahkan tempahan X50 cecah 20k unit! – harga akan diumumkan ketika pelancarannya tak lama lagi

Proton sahkan tempahan X50 cecah 20k unit! – harga akan diumumkan ketika pelancarannya tak lama lagi

Pelbagai khabar angin bertiup sebelum ini tentang angka tempahan yang diterima untuk Proton X50, dan menerusi satu kenyataan rasmi yang baru sahaja dikeluarkan oleh Proton, tempahan untuk SUV segmen-B berkenaan disahkan telah melebihi jangkaan mereka dengan mencecah 20,000 unit hanya selepas dua minggu didedahkan!

Untuk maklumat anda, pendedahan yang dibuat pada tengah bulan lalu hanya preview untuk model ini dan ia belum dilancarkan secara rasmi ke dalam pasaran. Oleh itu, harga untuk setiap varian Proton X50 ini juga masih belum diumumkan.

“Pihak Proton ingin berterima kasih kepada para pelanggan yang menunjukkan minat yang amat tinggi kepada Proton X50. Kami di Proton akan memberi tumpuan kepada proses pengeluaran untuk memenuhi permintaan pelanggan dalam tiga bulan terakhir 2020, pada masa yang sama memberi penekanan terhadap kualiti produk,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Proton EDAR, Roslan Abdullah.

Proton sahkan tempahan X50 cecah 20k unit! – harga akan diumumkan ketika pelancarannya tak lama lagi

Angka tempahan 20,000 unit ini memang sangat tinggi untuk sebuah kereta yang masih belum diketahui harganya. Malah tempahan yang dibuat bukanlah sekadar dengan ‘air liur’, tetapi setiap pelanggan yang menempah perlu membayar yuran sebanyak RM500, dan Proton tidak lagi membuka tempahan secara atas talian (untuk X70 sebelum ini tempahan dengan cara ini hanya mengenakan yuran sebanyak RM99 pada 2018 dan awal tahun ini) bagi memastikan tempahan yang dibuat adalah realistik kepada hanya pembeli yang serius.

Mengapa harga untuk X50 ini masih belum diumumkan? Adakah benar harga tersebut masih belum diumumkan secara rasmi kerana Proton masih menunggu harga yang diluluskan oleh kerajaan seperti yang dilaporkan berberapa media sebelum ini?

Ketika paultan.org bertanyakan perkara ini terus kepada En. Roslan sendiri, beliau memberitahu bahawa Proton tidak berhadapan dengan masalah sedemikian. Pendedahan informasi-informasi untuk model baharu termasuk harga jualannya adalah tertakluk kepada jadual pelancaran yang telah ditetapkan syarikatnya.

Jika anda lihat apa yang dilakukan oleh Proton ketika memperkenalkan dan melancarkan model-model baharu berberapa tahun kebelakangan ini, jelas prosedurnya adalah konsisten – harga untuk model-model berkenaan hanya akan diumumkan oleh CEO Proton, Dr Li Chunrong ketika majlis pelancaran rasminya. Jadi tiada apa yang berubah, ia kekal sama pada X50 ini.

Proton sahkan tempahan X50 cecah 20k unit! – harga akan diumumkan ketika pelancarannya tak lama lagi

Jadi bila majlis pelancaran rasmi ini akan berlangsung? Dengan segala tahap informasi yang telah didedahkan oleh Proton, kami jangkakan ia akan berlangsung dalam sedikit masa lagi. Selamat untuk diagak bahawa ia mungkin akan dibuat mungkin dalam dua minggu lagi, sekitar satu bulan selepas tempahannya dibuka.

Ada yang bertanya, macam mana nak buat tempahan jika harga pun belum tahu? Menurut rakan kami, Hafriz Shah yang telah pun menempah sebuah Proton X50 ini, buat masa ini hampir semua pengedar Proton akan memberikan harga jangkaan bermula RM80k hingga RM110k sebelum seseorang itu mahu menempah kereta ini. Kalau nasib baik, Proton mungkin akan mengumumkan harga sebenar yang lebih rendah dari jangkaan ini.

Namun sekiranya anda tidak berpuas hati dengan harga sebenar yang diumumkan kelak, anda masih boleh membuat keputusan lain seperti menukar pilihan varian, malah untuk membatalkan tempahan dengan bayaran RM500 dipulangkan sepenuhnya juga masih boleh dibuat.

Proton X50 ini ditawarkan dalam empat pilihan varian iaitu Standard, Executive, Premium dan Flagship. Dibangunkan berdasarkan Geely Binyue/Coolray, antara ciri yang ditampilkan termasuklah sistem infotainmen GKUI 19 terkini, remote engine start dan pemanduan semi-autonomous Tahap 2.

Proton sahkan tempahan X50 cecah 20k unit! – harga akan diumumkan ketika pelancarannya tak lama lagi

Kesemua varian X50 diberikan enjin 1.5 liter tiga-silinder turbo, namun tiga versi paling rendah hadir dengan sistem suntikan bahan api pelbagai-titik (MPI), manakala varian Flagship menerima sistem suntikan bahan api terus (GDI).

Jadi, untuk model Turbo-GDI, kuasa yang dihasilkan adalah sama seperti Geely Binyue 1.5 T-GDI iaitu 177 PS dan tork maksima 255 Nm. Manakala untuk tiga varian lebih rendah dengan enjin Turbo-MPI pula, ia menjana kuasa lebih rendah iaitu 150 PS dan tork maksima 226 Nm.

Kami telah pun menguji model ini dalam satu sesi yang diadakan di Litar Antarabangsa Sepang tempoh hari dan ulasannya anda boleh baca PADA PAUTAN INI. Untuk lebih perincian Proton X50 ini dan juga pecahan spesifikasi mengikut varian, anda boleh baca artikel-artikel yang telah kami tulis sebelum ini seperti di bawah:

 • Proton X50 ditunjuk secara rasmi – tempahan dibuka, TGDi 1.5L 3-silinder, ciri semi autonomous Tahap 2
 • Proton X50 2020: Perbezaan spesifikasi bagi setiap varian — Standard, Executive, Premium dan Flagship
 • Carta warna Proton X50 didedahkan – 6 warna, merah ‘Passion Red’ hanya untuk Premium dan Flagship
 • Proton X50 – kadar penggunaan bahan api didedah; 6.4 L setiap 100km untuk 1.5L 3-silinder Turbo GDI
 • Proton X50 ditala untuk keadaan jalan di Malaysia, ujian penuh libatkan 1.9 juta kilometer, 75,000 jam
 • GALERI: Proton X50 1.5 T-GDI Flagship 2020

  Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

  Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

  10% discount when you renew your car insurance

  Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

  Car Insurance
  Car Insurance

  Mohd Farid Awaludin

  Farid mula menggilai kereta dengan menghafal logo dan jenama kereta ketika berumur 4 tahun, dan selanjutnya belajar membaiki kereta di institut kemahiran awam tempatan. Selalu membayangkan diri menjadi kerdil masuk ke dalam sistem mekanikal untuk diagnosis masalah dan memahamkan diri sendiri berkenaan teknologi baru. Dek selalu berangan mahu jadi seperti Tiff Needell, akhirnya diberi peluang untuk menyertai dunia media permotoran pada tahun 2012.

   
   

  Add a comment

  required

  required