Selepas lebih empat tahun diperkenalkan buat pertama kali kepada pasaran, BMW G310 GS kini diberikan facelift bagi menjadikan ia lebih menarik dalam pasaran. Selain pilihan warna, terdapat juga beberapa peningkatan lain yang dibuat untuk tunggangan yang lebih memuaskan.

Pada bahagian kawalan, tuil brek dan klac motosikal adventure permulaan ini sekarang datang dengan unit yang boleh dilaras empat tahap sekaligus memudahkan ia disesuaikan dengan saiz jari atau kegemaran pengguna yang berbeza.

Kemudiannya untuk lampu, sebelum ini cuma lampu belakang sahaja yang menggunakan unit LED, tetapi sekarang lampu hadapan dan DRL juga menggunakan LED. Untuk lampu penunjuk arah pula, unit LED disediakan sebagai pilihan tambahan yang tersedia dalam katalog BMW Motorrad.

Pada bahagian mekanikal, ‘baby GS‘ ini masih dikuasakan enjin sama iaitu unit satu silinder 313 cc DOHC, bersama kotak gear enam kelajuan untuk menghasilkan kuasa 34 hp pada 9,500 rpm dan 28 Nm tork pada 7,500 rpm. Walaubagaimanapun, pada bahagian klac, ia telah dinaik taraf dengan unit anti-hopping.

Kelengkapan lain masih lagi sama termasuk brek cakera 300 mm dengan angkup empat piston Bybre di hadapan, cakera 240 mm di belakang dengan angkup satu piston, rim 19 inci di hadapan dan 17 inci di belakang, ABS two-channel yang boleh ditutup, fork USD 41 mm, monoshock di belakang, tangki bahan api 11 liter, berat 169.5 kg dan tinggi tempat duduk 835 mm.

Bagi pilihan warna, selain skema biasa putih dan kelabu, model facelift 2020 ini turut disediakan dalam pilihan dua warna baru iaitu yang menggunakan rangka merah dengan panel plastik biru dan perak, serta satu lagi yang menggunakan konsep edisi “40 Years GS” dengan kebanyakan bahagian berwarna hitam dan dihias pada beberapa tempat dengan warna kuning.