Tak seperti SEMA Show di Amerika Syarikat, kita di Malaysia lebih ‘dekat’ dengan acara tahunan Tokyo Auto Salon (TAS) kerana budaya JDM adalah lebih dominan disini – kunjungan kami dua tahun kebelakangan ini mengesahkan bahawa untuk berselisih dengan orang Malaysia di dalam dewan Makuhari Messe berkenaan adalah sesuatu yang biasa.
Disebabkan pandemik Covid-19 yang masih belum reda diperingkat dunia, pasti ramai yang hampa kerana tidak dapat berkunjung ke acara ini awal tahun hadapan bukan? Menerusi kenyataan yang baru sahaja kami terima, pihak penganjur Tokyo Auto Salon tetap akan meneruskan acara tersebut untuk tahun 2021, dengan format hibrid baharu yang turut membawakan “Online Auto Salon” iaitu siaran langsung atas talian menerusi Auto Salon TV, dan juga dewan-dewan pameran maya (Virtual Auto Salon).
TAS 2021 akan dilangsungkan pada lokasi sama, Makuhari Messe International Convention Complex dan berlangsung dari 15 hingga 17 Januari 2021. Menurut penganjur, TAS merupakan acara pertama di dunia yang dilangsungkan dalam format hibrid sedemikian. Untuk Auto Salon TV, ia bukan sahaja disiarkan dalam bahasa Jepun, saluran dengan bahasa Inggeris dan Cina juga akan disediakan.
Oleh itu, jumlah tiket-tiket yang dijual juga berkemungkinan akan dikurangkan, bagi memenuhi syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa berkenaan bagi mengelakkan penularan wabak Covid-19. Untuk yang mahu membeli tiket secara online, pembeliannya akan dibuka bermula 1 Disember nanti.
GALERI: Tokyo Auto Salon 2019
Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.