Semalam, Universiti Putra Malaysia (UPM) telah melancarkan nombor pendaftaran kenderaan siri UPM yang turut mendapat kerjasama antara Jabatan Pendidikan Tinggi (JPT) dan Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ).

Menurut Pengerusi Lembaga Pengarah UPM Datuk Seri Diraja Syed Razlan Ibni Syed Putra Jamalullail, pihaknya mensasarkan jualan sebanyak RM14 juta bagi kesemua 9,999 nombor pendaftaran kenderaan siri.

“Nombor plat khas itu boleh dibida di laman web putrabida.upm.edu.my bermula 8 Oktober 2020. Tiga nombor pendaftaran tertinggi yang menjadi bidaan adalah UPM 1 bernilai RM150,000 serta UPM 2 dan UPM 3, masing-masing bernilai RM 75,000,” katanya seperti yang dilaporkan oleh Harian Metro.

Jelasnya, seribu daripada nombor dijual kepada Persatuan Alumni UPM dan dibahagikan mengikut beberapa kategori, antaranya adalah Bronze, Silver, Gold, Platinum dan Super Platinum.

UPM mendapat kelulusan untuk menjalankan projek Penjualan Nombor Pendaftaran Khas Kenderaan, selaras dengan keputusan mesyuarat Jemaah Menteri pada 30 Mei 2018 yang bersetuju membenarkan Universiti Awam menjana pendapatan.