Kumpulan Syarikat Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (PROLINTAS) telah mengumumkan mulai 19 Ogos lalu, pihaknya menggunakan Sistem Pemantauan Lebuh Raya berteraskan teknologi pintar PROLINTAS Smart Surveillance System (S3) dalam pengurusan operasi semua lebuh raya seliaannya.

Sistem ini adalah bagi memantau Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH), Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE), Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA) dan Lebuhraya Kajang SILK (SILK), sekaligus telah menjadikan PROLINTAS sebagai syarikat konsesi lebuhraya yang pertama di Malaysia yang menggunakan teknologi pintar ini.

Menurut CEO PROLINTAS Datuk Mohammad Azlan Abdullah, S3 dibangunkan bagi bertujuan meningkatkan tahap kecekapan operasi lebuh raya merangkumi aspek pemantauan, pengesanan kerosakan, kemalangan, objek asing, kawasan air bertakung serta kehadiran haiwan liar. Ini adalah sebahagian daripada keupayaan sistem ini selain penstriman video, notifikasi dan pelaporan pada masa nyata.

“Teras utama S3 adalah penggunaan teknologi kecerdasan buatan (AI) dan pembelajaran mesin dikenali AISYA (sistem analisis AI) yang berperanan memproses imej dan pengecaman, pengkelasan, analisis data dan laporan digital seterusnya memberikan notifikasi kepada petugas melalui aplikasi mudah alih serta web,” katanya.

Beliau berkata, setakat ini S3 telah mengesan sebanyak 1,303 kes pada bulan pertama dan 440 pada bulan berikutnya dengan lebih 50% kes kerosakan permukaan dan aset lebuh raya sudah dibaik pulih menerusi notifikasi masa nyata S3.

Selain itu, PROLINTAS turut melancarkan sistem aplikasi pengurusan operasi lebuh raya PROLINTAS Integrated Maintenance Escalations (PRIME) yang dibangunkan menggunakan platform Microsoft Kaizala & Flow.

“Pembangunan PRIME membantu proses penjanaan modul automasi bagi penjadualan kerja-kerja penyelenggaraan dan pendigitalan yang mana borang manual akan digantikan dengan kad tindakan menerusi platform Microsoft Kaizala,” kata kenyataan yang dikeluarkan syarikat itu.