Selain memakai pelitup muka, adalah wajib untuk semua individu mendaftar (check-in) dengan aplikasi MySejahtera sebelum mengisi minyak kenderaan di semua stesen minyak. Jika gagal berbuat demikian, kompaun sebanyak RM1,000 boleh dikenakan oleh pihak berkuasa.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, DCP Datuk Mior Faridalathrash Wahid berkata, apabila tiba sahaja di stesen minyak, setiap individu perlulah mendaftar menerusi aplikasi MySejahtera walau pun tidak memasuki kedai serbaneka di stesen berkenaan, laporan China Press.

Perkembangan terkini jam 4.55 petang, 10/11/2020

Datuk Seri Ismail telah memberikan penjelasan mengenai urusan yang perlu dan tidak perlu yang melibatkan daftar masuk menerusi aplikasi MySejahtera atau secara manual. Katanya, daftar masuk menerusi aplikasi berkenaan atau secara manual tidak diperlukan sekiranya:

  • Melakukan transaksi pembayaran menggunakan kad kredit/debit atau aplikasi seperti Setel
  • Melakukan pembayaran di tetingkap (pigeon hole) tanpa melibatkan kontak rapat dengan pekerja atau individu lain
  • Mengepam tayar kenderaan
  • Mendapatkan perkhidmatan auto car wash dengan melakukan pembayaran menerusi mesin pembayaran yang disediakan

Walau bagaimana pun, setiap individu perlu untuk mendaftar masuk dengan mengimbas kod QR menerusi aplikasi MySejahtera atau menulis butiran diri secara manual sekiranya:

  • Memasuki premis untuk membuat pembayaran di kaunter pembayaran, menggunakan mesin ATM atau pun membeli barangan di kedai serbaneka
  • Menggunakan tandas dan/atau surau
  • Menghantar kereta untuk diservis di pusat servis yang berada di sebelah kedai serbenaka stesen minyak terbabit
  • Menggunakan perkhidmatan mencuci kereta secara manual

“Jika tidak mendaftar atau mengimbas kod QR premis berkenaan, bagaimana pihak polis boleh mengesan individu terbabit jika terdapat kes Covid-19 di situ?,” ujarnya sambil memaklumkan stesen minyak merupakan kawasan awam yang sering dikunjungi ramai.

Beliau turut berkata, adalah diwajibkan untuk semua pengunjung memakai pelitup muka, mendaftar masuk aplikasi MySejahtera bagi pengesanan kontak, memeriksa suhu badan dan menggunakan hand sanitiser.

Beliau berkata demikian sebagai maklumbalas susulan tersebarnya rakaman klip suara seorang lelaki yang mendakwa bapanya dikompaun sebanyak RM1,000 kerana gagal mendaftar aplikasi MySejahtera ketika mengisi minyak, walau pun dia memakai pelitup muka.