PLUS umum surau dibuka semula di R&R, plaza tol, hentian sebelah di lebuhrayanya kecuali di N.Sembilan

PLUS umum surau dibuka semula di R&R, plaza tol, hentian sebelah di lebuhrayanya kecuali di N.Sembilan

PLUS Malaysia Berhad (PLUS) telah mengumumkan semua surau di di kawasan rehat dan rawat (R&R), hentian sebelah dan plaza tol di lebuh raya kendaliannya telah dibuka semula bermula hari ini. Ia adalah selari dengan keputusan Jabatan Agama Islam di kawasan dan negeri Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Menurut PLUS, pengguna lebuh raya kini dibenarkan untuk menunaikan solat di surau-surau yang terletak di R&R, hentian sebelah dan plaza tol di negeri-negeri Kedah, Pulau Pinang, Perak, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Selangor, Melaka dan Johor. Begitu juga di Terengganu, surau-surau yang terletak di Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) seperti di R&R Perasing, Paka dan Ajil serta di hentian sebelah dan plaza tol lebuh raya tersebut turut dibuka semula.

Walau bagaimanapun, surau-surau yang terletak di R&R, hentian sebelah dan plaza tol di Negeri Sembilan masih lagi ditutup kepada orang ramai sehingga diberitahu kelak.

“Sehubungan itu, PLUS menasihatkan pelanggan lebuh raya yang berhenti untuk menunaikan solat di kawasan-kawasan tersebut agar terus patuh kepada SOP keselamatan seperti yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagi memastikan keselamatan semua pihak,” ujar CEO PLUS, Zakaria Ahmad Zabidi.

PLUS umum surau dibuka semula di R&R, plaza tol, hentian sebelah di lebuhrayanya kecuali di N.Sembilan

Bergantung pada luas dan ukuran setiap surau, poster pemberitahuan mengenai had jumlah pengguna surau turut diletakkan untuk rujukan pengguna. Pendaftaran diri juga diperlukan menggunakan Aplikasi MySejahtera atau secara manual untuk tujuan pengesanan kontak sebelum menggunakan kemudahan tersebut.

“Pelanggan juga dinasihatkan supaya membawa kelengkapan untuk bersolat seperti telekung dan sejadah sendiri untuk memastikan kebersihan diri terjaga ketika bersolat kerana kelengkapan tersebut tidak disediakan buat waktu ini, Penanda penjarakan fizikal turut disediakan di setiap ruangan solat di surau serta di kawasan mengambil wuduk untuk memastikan jarak fizikal satu meter,” tambahnya.

Dalam masa yang sama, PLUS juga turut menasihatkan agar orang ramai segera meninggalkan surau setelah menunaikan solat untuk mengurangkan kontak fizikal di lokasi.

“PLUS turut memberi penekanan terhadap kebersihan di semua premis lebuh raya seperti di seluruh kawasan R&R, hentian sebelah dan kemudahan awam yang lain. Malah pihak kami turut memastikan semua surau dan kemudahan awam lain sentiasa disanitasi secara berjadual. Oleh itu, orang ramai diminta untuk turut mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan keselamatan diri sendiri, selari dengan slogan Kerajaan, #Kita Jaga Kita,” ujar Zakaria lagi.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required