Ada kelompok pengayuh basikal telah menyuarakan cadangan kepada pihak berkuasa untuk mengasingkan penggunaan lorong khas motosikal pada hujung minggu untuk kegunaan mereka. Hal ini disampaikan oleh wakil komuniti Bukit Jelutong Plan A, Faz Adhili kepada Astro Awani. Ini bertujuan untuk kebaikan dan keselamatan pengayuh basikal.

“Saya cadangkan, pada hujung minggu, laluan khas motosikal di lebuhraya utama seperti Guthrie, Kesas dan Lebuhraya Persekutuan ditutup dan diasingkan hanya untuk kegunaan pengayuh basikal sahaja,” ujar Faz. “Ini kerana, kadar trafik lorong motosikal berkenaan pada hujung minggu adalah rendah,” tambahnya.

Bercakap dalam sebuah video di Awani Pagi, beliau menyatakan yang ini merupakan langkah berkesan untuk memastkan keselamatan kelompok pengayuh basikal dan memerlukan tolak ansur daripada semua pihak untuk menjayakannya. Beliau menambah, memang ada lorong khas untuk basikal di Shah Alam dan Kuala Lumpur, tetapi lorong berkenaan tidak dapat dimanfaatkan sepenuhnya kerana ada banyak kereta yang diparkir sepanjang jalan dan menghalang laluan mereka. Anda rasa cadangan ini wajar atau bagaimana?