Berdasarkan satu hantaran Twitter oleh Pengerusi Institut Kajian Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS), Datuk Suret Singh, badan itu akan mengemukakan cadangan kepada Kementerian Pengangkutan Malaysia berkaitan penggunaan wajib helmet bagi pengayuh basikal.

Cadangan itu bertujuan untuk mengurangkan kecederaan kepada pengayuh sekiranya terlibat dalam kemalangan. Ada kajian yang telah menunjukkan bahawa pengayuh cenderung berisiko tinggi terkesan akibat kecederaan kepala.

Banyak negara lain yang telah mewajibkan penggunaan ini. Australia misalnya yang menjadi negara pertama melaksanakan undang-undang tersebut; semua yang terlibat menggunakan basikal diwajibkan menggunakan helmet, termasuk kanak-kanak. Dan, bukan sembarangan helmet; ia perlulah dari jenis yang diberikan kelulusan.

Di Singapura, penggunaan helmet untuk pengayuh basikal mula diperkenalkans sejak tahun 2018. Tanpa perlu pelaksanaan undang-undang pun, rasanya apa saja yang dapat menyumbang kepada jaminan keselamatan semua perlu kita amalkan secara natural, tanpa perlu menunggu untuk dipaksa-paksa.