Baru-baru ini, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) memperkenalkan talian aduan melalui aplikasi WhatsApp dikenali sebagai ‘Aduan Potholes DBKL’. Ia adalah bagi kemudahan orang ramai membuat aduan atau menyalurkan maklumat berkaitan kerosakan jalan raya di sekitar ibu kota Kuala Lumpur.

Menurut Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Mahadi Che Ngah, aplikasi yang dilancarkan pada 7 Januari lalu membantu DBKL untuk segera membaiki sebarang jalan raya rosak atau berlubang berdasarkan maklumat orang ramai bagi memastikan ibu negara bebas daripada jalan berlubang, laporan Bernama.

“Aduan Potholes DBKL ini diwujudkan demi keselamatan pengguna jalan raya berikutan banyak kes kemalangan dilaporkan berlaku sejak beberapa minggu ini berpunca daripada terdapatnya jalan berlubang.

“Kami akan menghantar pasukan baik pulih dengan kadar segera jika maklumat disalurkan adalah tepat dan penilaian juga dapat dikenal pasti sama ada di bawah DBKL atau konsesi. Bagi jalan berlubang yang saiznya kurang daripada satu meter persegi, tindakan akan diambil dalam tempoh 24 jam daripada aduan diterima,” katanya.

Bagi pengguna jalan raya yang ingin menggunakan saluran ‘Aduan Potholes DBKL, bolehlah menghantar aduan berkenaan ke talian 011-62396652 dan sila nyatakan lokasi tepat jalan rosak bagi membolehkan tindakan segera diambil.

Selain aplikasi itu, DBKL juga mempunyai pelbagai saluran bagi orang awam memanjangkan aduan berkaitan jalan berlubang, antaranya melalui laman web aduan ISPAAA, Hotline DBKL (pusat panggilan), Biro Pengaduan Awam, Aplikasi i-Tegur (KPKT), e-mel, telefon, bersurat selain aduan bersemuka melalui pejabat cawangan DBKL.

Beliau turut menambah, setakat ini, sejumlah 11,979 kerosakan jalan direkodkan termasuk jalan berlubang sepanjang tahun 2020 dengan keseluruhannya diambil tindakan pembaikan oleh DBKL.

“Daripada jumlah itu, sebanyak 7,735 kes dikesan melalui rondaan proaktif DBKL sendiri manakala 4,244 lagi adalah melalui aduan awam. Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan masalah jalan berlubang antaranya projek pembangunan, korekan utiliti dan kegagalan struktur reka bentuk jalan disebabkan pertambahan jumlah trafik.

“Selain menggunakan kontraktor turapan, rondaan harian dan berkala sentiasa dilakukan oleh pasukan peronda Public Service Delivery Transformation (PSDT) bagi mengambil tindakan segera terhadap masalah ini,” katanya