Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) telah memaklumkan, perkhidmatan rel urban dan bas henti-henti kendaliannya akan tetap beroperasi daripada pukul 6 pagi hingga tengah malam walau pun dalam tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Fasa kedua (PKP 2.0) mulai hari ini hingga 26 Januari 2021.

Ini termasuk perkhidmatan rel dan bas Rapid KL di Kuala Lumpur dan Selangor serta Rapid Penang di Pulau Pinang dan Seberang Prai. Begitu juga dengan Rapid Kamunting di bandar Taiping, Perak dan Rapid Kuantan di Pahang di mana kedua-dua negeri terbabit turut melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dalam tempoh yang sama.

Menurut Prasarana, bagi perkhidmatan LRT, MRT dan Monorel, ia akan beroperasi seperti jadual sedia dengan masa menunggu antara 2.8 dan 7 minit bergantung kepada pada waktu puncaknya.

“Penumpang diingatkan agar sentiasa patuh pada arahan yang telah dikeluarkan oleh pihak berkuasa dan mengamalkan norma baharu ketika menggunakan pengangkutan awam.

“Kami menggalakkan pelanggan untuk mendapatkan maklumat terkini daripada media sosial kendalian Prasarana,” menurut satu kenyataan media yang dikeluarkan Prasarana.

Para pengguna Rapid KL digalakkan untuk memuat turun aplikasi #PULSE bagi mendapatkan maklumat-maklumat mengenai perkhidmatan rel dan bas. Aplikasi ini boleh dimuat-turun di Google Play dan Apple Store.