Zheejiang Geely Holding Group (ZGH) telah mengumumkan jumlah jualan kenderaan bagi keseluruhan kumpulan syarikat itu melebihi 2.1 juta unit bagi tahun 2020. Di bawah kumpulan ini terdapat tiga anak syarikat utama, iaitu Geely Auto Group, Volvo Car Group dan Geely New Energy Commercial Vehicle Group serta lapan jenama semuanya.

Berdepan dengan cabaran pandemik Covid-19 tahun lalu, Geely menyifatkan prestasi jenama kenderaan di bawahnya cukup baik dan mampu bertahan untuk sepanjang tahun lalu; “untuk tempoh separuh kedua tahun lalu, jenama-jenama kami kembali dengan pertumbuhan yang lebih baik berbanding tempoh sama tahun sebelumnya.” Bagaimanapun, angka tetap jualan itu tidak dikongsikan oleh ZGH buat masa ini.

Jenama di bawah Geely Auto Group termasuklah Geely Auto, Lynk & Co, Geometry, Proton dan Lotus, kembali mencatatkan pertumbuhan melalui usaha strategik termasuk memanfaatkan sepenuhnya binaan modular syarikat itu bagi model-model yang ada untuk diperluas ke pasaran global. Geey Auto, dengan jenama seperti Lynk & Co dan Geometry, melaporkan jualan 1.32 juta unit tahun lalu, sekali gus memperkukuhkan kedudukannya di China. Geely juga telah menjual unit ke-10 jutanya thaun lalu, menjadikan satu-satunya jenama China yang pernah mencapai angka tersebut.

Bagi Proton pula, Geely menyifatkan jenama ini menunjukkan prestasi yang membanggakan tahun lalu, dengan pertambahan perkongsian pasaran sebanyak 8.8% berbanding tahun sebelumnya. Sementara itu, Lotus pula mencatatkan peningkatan jualan sebanyak 4% pada tahun 2020. Bagi Volvo Car Group, prestasi setahun bagi 2020 memperlihatkan penurunan sebanyak 6%. Tetapi, jika dibanding dengan pesaing lain, Volvo berhasil menjual sebanyak 660,000 unit kenderaan, memperkukuhkan perkongsian pasarannya di pasaran utama dunia.