Lexus telah mengeluarkan satu gambar teaser model konsep yang akan didedahkan tidak lama lagi, dan bakal memberi gambaran kepada hala tuju serta visi masa hadapan baru jenama itu. Model yang mempamerkan lebih awal teknologi pada kereta konsep ini telah didedahkan pada tahun 2019, iaitu sewaktu Tokyo Motor Show, melalui LF-30 Concept.

Menurut presiden Lexus, Koji Sato, tahun ini juga model pertama yang menerapkan visi baru ini akan dilancar. Bagi model konsep itu, bahagian hadapannya juga pernah ditunjuk secara samar Disember lalu, dengan cuma menampakkan pencahayaan unik pada lampu hadapannya serta logo di bahagian tengah yang menyala.

Bagi kenderaan elektrik dan hibrid, Lexus mempunyai strategi jenama baru yang dipanggil sebagai Lexus Electrified, di mana bahagian utamanya adalah sistem kawalan pacuan elektrik Direct4 Wheel Drive Force Control. Sistem ini mengawal penyampaian tork dan brek antara dua gandar yang digunakan, demi memastikan cengkaman yang terbaik dalam pelbagai keadaan.

Selain daripada kecekapan, Lexus juga memberitahu sistem Direct4 ini dalam memberikan “rasa sebenar berhubung penuh dengan kenderaan kenderaan” kepada pemandu, sambil menyediakan keseimbangan yang ideal antara kebolehjangkaan dan keterujaan, bersama kehalusan dan keselesaan yang diambil penting oleh jenama tersebut.