Pernah tahu betapa popularnya servis pembiayaan dari sesebuah jenama kenderaan di negara ini? Mercedes-Benz misalnya telah umumkan bahawa melalui Mercedes-Benz Services Malaysia (MBSM), syarikat itu telah membiayai lebih daripada 50% daripada keseluruhan kereta barunya yang dijual oleh pengedar rasmi.

Tahun lalu sahaja, syarikat berkenaan telah merekodkan keseluruhan portfolio pembiayaan berjumlah RM2.27 bilion, dengan jumlah kontrak baru bernilai RM717 juta — walaupun dalam keadaan pandemik dan Perintah Kawalan Pergerakan oleh kerajaan. Angka itu sedikit menurun berbanding 2019 yang masing-masing mencatatkan RM2.6 bilion dan RM1 bilion.

Sebagai tambahan, MBSB turut melancarkan produk insurans baru pada 2020, Star Protect dan Star Protect Plus, menawarkan manfaat tambahan kepada pelindungan biasa. Ini menjadi pelengkap terbaru antaranya bagi Agility Financing serta pakej sewa beli FinanceCare sedia ada.

Agility Financing mungkin menjadi penawaran MBSM yang paling dikenali, menawarkan ansuran bulanan yang rendah dan tempoh pinjaman yang lebih pendek. Sebaik tempoh itu matang, pelanggan boleh memilih untuk melangsaikan baki jumlah yang ada, atau membuat pembiayaan semula atau terus melepaskan pemilikan kereta mereka.