PLUS Malaysia Berhad (PLUS) memaklumkan semua ruang makan di medan selera di kawasan rehat dan rawat (R&R) termasuk dua restoran jejantas dan hentian sebelah di lebuh raya kendaliannya termasuk di Lebuhraya Pantai Timur 2 (LPT2) telah dibuka semula mulai semalam (10 Februari 2021). Ini adalah selari dengan pengumuman oleh Kerajaan yang memberikan kebenaran untuk orang ramai makan di kedai makan atau restoran.

Justeru, PLUS turut menasihatkan pelanggan lebuh raya yang berhenti untuk menikmati makanan dan minuman di kawasan-kawasan tersebut agar terus patuh kepada prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan iaitu hanya dua orang dibenarkan berada pada satu meja makan dengan memastikan penjarakan fizikal satu meter.

Selain itu, pemakaian pelitup muka, mendaftar melalui Aplikasi MySejahtera, menjalani pemeriksaan suhu badan dan mengamalkan penjarakan fizikal satu-meter apabila beratur untuk pembelian makanan atau ketika menggunakan kemudahan di R&R dalam tempoh ini adalah diwajibkan.

PLUS turut memaklumkan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan kedua (PKP 2.0), semua kemudahan di R&R dan hentian sebelah seperti tandas awam dan surau dibuka 24 jam. Manakala, restoran, gerai serta trak bergerak makanan dan minuman termasuk kedai serbaneka beroperasi mulai jam 6 pagi hingga 10 malam.

“Selain itu, kami menggunakan teknologi untuk membantu rakan niaga kami menerima tempahan melalui fungsi Pra-Pesanan menerusi Aplikasi PLUS. Kami berharap pelanggan dapat menikmati pelbagai juadah makanan yang lazat daripada gerai-gerai di 21 R&R terpilih, sama ada untuk menikmati makanan di R&R atau membawa pulang makanan dengan lebih mudah dan senang,” ujar PLUS.