Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kedah telah mengumumkan keputusan tender JPJ Ebid bagi nombor pendaftaran siri KFC yang telah tamat pada 17 Februari lalu. Di mana siri KFC yang bidaannya dibuka sejam 13 Februari selama lima hari itu telah mencatatkan kutipan sebanyak RM2,108,364. Ia melibatkan pembida seramai 3188 orang yang mengambil bahagian dalam bidaan tersebut.

Menurut Pengarah JPJ Negeri Kedah, Abdul Rahman Emang Anyie, kutipan bidaan tertinggi bagi siri ini ialah “KFC 7” dengan jumlah bidaan sebanyak RM52,000 dan “KFC 9” sebanyak RM48,000.

“JPJebid ini menawarkan ketelusan bermula daripada transaksi pendaftaran sehingga pembayaran dibuat.
“Pembida boleh mengetahui kedudukan (ranking) secara ‘realtime’ dan tiada unsur-unsur campur tangan manusia,” katanya menerusi petikan laporan Sinar Harian.

Beliau turut berkata, nombor pendaftaran KFC cukup sinonim dengan jenama popular restoran makanan segera dan pasukan bola sepak Kedah. Sekaligus menjadi antara faktor siri nombor tersebut mendapat permintaan yang tinggi.

Setakat ini, bidaan tertinggi yang pernah direkodkan oleh JPJ Kedah ialah nombor pendaftaran KEN yang berjaya mencecah kutipan sebanyak RM4.8 juta pada tahun 2016.