Perodua baru sahaja melancarkan SUV segmen-B terbaharunya iaitu, Ativa awal bulan ini. Tapi, bagaimana kalau projek Ativa ini tidak berlangsung dan Perodua hanya menghasilkan psedo-SUV seperti Axia Style yang diasaskan dari hatchback segmen-B Perodua Myvi? Nah, ini dia bayangan model berkenaan yang dibuat oleh pakar manipulasi automotif, Theophilus Chin.

Theo menggabungkan hampir semua elemen dari Axia Style kepada Myvi bagi menghasilkan imej bayangan Myvi Style ini. Ia termasuk meninggikan badan Myvi berkenaan, kemudian diberikan plastik pelindung badan pada kesemua ruang roda. Gril, bampar hadapan dan belakang turut direka semula dengan diberikan elemen rekaan yang sama seperti Axia Style, termasuk elemen skid plate yang berwarna perak.

Begitu juga pada bahagian skirt sisi yang direka seakan pelindung bawah badan, manakala pada bahagian bumbung ia turut diberikan kemasan seakan rel bumbung. Theo juga memberikan rim dengan rekaan sama seperti Axia Style, lampu belakang dengan lensa ‘albino’ bersama warna badan Sunrise Orange yang kini ditawarkan secara ekslusif untuk model berkenaan.

Jika model ini benar-benar dilancarkan, Perodua mungkin akan menggunakan enjin varian paling berkuasa untuk Myvi buat masa sekarang iaitu enjin 2NR-VE 1.5 liter berkuasa 102 hp/136 Nm dan digandingkan dengan kotak gear automatik konvensional empat-kelajuan 4AT.

Sebelum ini, kami pernah membandingkan saiz antara Myvi dan Ativa. SUV sebenar Perodua berkenaan dihasilkan dengan ukuran 4,065 mm panjang, 1,710 mm lebar dan 1,635 mm tinggi. Jadi berbanding Myvi, Ativa adalah 170 mm lebih panjang dan 120 mm lebih tinggi daripada Myvi.

Anda bagaimana? Lebih sukakan model SUV sebenar Ativa, atau akan memilih Myvi Style ini sekiranya ia benar-benar dihasilkan dan dijual pada harga lebih kurang Myvi standard?

GALERI:Perodua Axia Style 2019

GALERI: Perodua Ativa vs Perodua Myvi vs Proton X50

GALERI:Perodua Ativa