Kementerian Pengangkutan (MOT) bercadang melanjutkan tempoh pengecualian pembaharuan Lesen Memandu Kompeten (CDL, tidak termasuk Lesen Vokasional) dan Lesen Kenderaan Motor (cukai jalan, tidak termasuk kenderaan perdagangan) untuk dua bulan lagi.

Menurut menterinya, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, sepatutnya pengecualian bagi mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dalam usaha mengurangkan kesesakan di tempat awam yang berkuat kuasa 1 Februari lalu sepatutnya tamat 31 Mac depan.

Cadangan itu adalah bagi memberi ruang kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) menyelesaikan urusan tertunggak disebabkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), laporan Bernama.

Dr Wee berkata, keputusan bagi perkara ini dijangka dibuat minggu hadapan selepas berbincang dengan JPJ. Buat masa ini, pemilik kenderaan hanya perlu pastikan kenderaan mereka ada perlindungan insurans dan kemukakan salinan sijil perlindungan itu atau ‘e-cover note’.

Tambahnya, kementerian sedang memikirkan cara yang berkesan untuk menyelesaikan secara berfasa kes-kes cukai jalan yang tertangguh, sekali gus mengurangkan kesesakan di kaunter JPJ apabila dibuka nanti.