Proton telah mengumumkan prestasi jualan bagi Mac 2021, menyaksikan pengeluar kereta nasional ini telah mencapai rekod terbaik sejak 2013, dengan penghantaran sebanyak 14,989 unit (domestik dan) eksport). Angka tersebut mewakili peningkatan sebanyak 3,116 unit, atau lebih 26.2% berbanding Februari lalu, sekaligus memberikan syarikat terbabit perkongsian pasaran sebanyak 23.5%.

Untuk suku pertama tahun ini, Proton telah mencapai jualan kumulatif sebanyak 32,826 unit, iaitu pencapaian bagi sukuan tertinggi sejak Mac 2012.

Dua model SUV keluaran syarikat terbabit telah dipertingkatkan pengeluarannya di kilang Tanjung Malim, sekaligus dapat meningkatkan juga penghantarannya. Bulan lalu, sebanyak 3,515 unit SUV X50 telah dihantar kepada para pelanggan, ternyata ia meningkat berbanding 3,345 unit yang dihantar pada Februari. Manakala sebanyak 2,337 unit X70 telah dihantar pada bulan yang sama iaitu melibatkan peningkatan sebanyak 58.4% berbanding 1,475 unit yang direkodkan pada bulan kedua 2021.

Di mana kedua-dua SUV berkenaan telah menyumbang sebanyak 5,850 unit pada Mac, manakala Saga pula terus menjadi model paling laris bagi Proton dengan penghantaran sebanyak 5,589 unit – meningkat 32.5% berbanding 4,217 unit pada Februari.

Syarikat ini menambah Persona (2,151 unit) dan Iriz (810 unit) masing-masing menjadi model ketiga paling laris bagi sedan segmen-B dan hatchback bagi Mac lalu. Manakala Exora pula merekodkan jualan penghantaran sebanyak 584 unit dan kekal sebagai MPV segmen-C paling laris pada bulan lalu.

“Setelah permulaan yang agak lemah untuk tahun ini, industri automotif Malaysia akhirnya mencapai kemajuan pada tahun 2021. Kami menganggarkan TIV melebihi 63,000 unit, menunjukkan semua jenama akan mencatatkan jumlah terbaik mereka untuk tahun ini. Bagi Proton, bulan Mac adalah bulan penjualan yang sangat baik kerana kami mencapai angka tertinggi kami bagi tempoh 90 bulan tetapi merasakan pencapaian kami berkurangan kerana ia boleh dipertingkatkan sekiranya kami dapat menghasilkan lebih banyak unit.

“Buat masa kini, kami masih memiliki banyak pesanan untuk dipenuhi, Proton akan berusaha untuk meningkatkan pengeluaran dalam beberapa bulan ini, di samping mengekalkan fokus kami dalam penyampaian produk yang berkualiti tinggi. Kami juga sedar bahawa insentif PENJANA akan berakhir pada akhir bulan Jun, jadi kami berhasrat untuk memastikan sebanyak mungkin pelanggan dapat menikmati percutian cukai yang diberikan oleh kerajaan,” kata Roslan Abdullah, Ketua Pengawai Eksekutif, Proton Edar.

Selain angka jualan, anak syarikat pembiayaan automotif Proton, Proton Commerce Sdn Bhd, telah menyaksikan peningkatan jumlah yang sama bagi pembiayaan kereta. Hampir 4,000 pinjaman dikeluarkan dalam masa tiga bulan pertama pada tahun 2021 dengan anggaran sebanyak 1,700 dikeluarkan dalam bulan Mac sahaja. Angka terakhir setara dengan pertumbuhan 122% pada bulan Februari dan secara keseluruhan, pengeluaran untuk suku tahun pertama ini telah meningkat sebanyak 141% berbandingan tahun 2020.