Bagi minggu bertarikh 8 hingga 14 April 2021, Kementerian Kewangan (MOF) memaklumkan sekali lagi terdapat peningkatan harga bagi petrol RON 97 iaitu sebanyak dua sen seliter. Di mana daripada RM2.52 seliter, ia bakal menjadi RM2.54 seliter untuk minggu tersebut.

Walau bagaimana pun, harga bagi petrol RON 95 pula masih kekal pada paras harga siling yang ditetapkan iaitu RM2.05 seliter.

Begitu juga dengan harga runcit diesel yang turut kekal pada paras RM2.25 seliter bagi Euro 5 (B7).

Pada 31 mac lalu, Kerajaan Malaysia telah mengumumkan diesel gred Euro 5 akan menggantikan diesel Euro 2M bermula 1 April. Walau pun pelaksanaan perkara ini belum dapat dipastikan lagi, namun BHPetrol dan Caltex telah mengemaskini laman web masing-masing dengan perincian baharu mengenai formulasi diesel Euro 5 (B10), bersmaa dengan minyak diesel Euro 5 sedia ada (yang kini dilabelkan sebagai B7).

Jika keputusan ini dilaksanakan, kita bakal mempunyai dua pilihan bahan api diesel di Malaysia – yang kedua-duanya mengikut standard Euro 5, tetapi dengan dua pilihan campuran biodiesel sawit metil ester (B10 sebagai diesel asas, B7 pula pilihan yang lebih. premium dan mahal). Nantikan laporan perkembangan terkini daripada jenama bahan api lain.