Proton telah membuat pengumuman bahawa pengeluaran mereka di Pakistan akan bermula tahun ini, dengan rakan kongsinya, Al-Haj Automotive bersedia untuk memulakan operasi pemasangan tempatan di kilang baru di Karachi pada suku ketiga 2021.

Kilang yang dibina di luar kawasan bandar ini dijangka mempunyai kapasiti 25,000 unit satu tahun. Pelan asal kilang ini diumumkan pada tahun 2019, dengan pelaburan awal USD30 juta (sekitar RM121.9 juta), dan ia sepatutnya memulakan operasi sebelum tahun 2020 berakhir.

Dalam masa tiga tahun pertama, kilang ini dijangka dapat menyediakan 2,000 peluang pekerjaan terus di sana, dan 20,000 lagi pekerjaan secara tidak langsung apabila ia terus menjalankan operasi.

Melalui perjanjian yang dibuat pada tahun 2019, jualan awal kenderaan Proton di sana akan dibuat melalui unit yang diimport dari Malaysia (CBU), sebelum diambil alih oleh unit pengeluaran tempatan. Bulan lepas, Proton X70 telah dilancarkan di Pakistan sebagai model CBU, dan selepas ini ia akan dipasang di kilang baru tersebut. Tempoh menunggu untuk model tersebut juga dikatakan mencecah sehingga sembilan bulan selepas ia dilancarkan, dan pengeluaran tempatan di sana diharap dapat mengatasi masalah ini.

Aktiviti Proton di Pakistan juga kini semakin rancak dengan awal bulan lepas, mereka telah melancarkan Saga dalam lima varian termasuk Saga R3 keluaran terhad. Saga untuk pasaran Pakistan dikuasakan oleh enjin S4PE berkapasiti 1,299 cc – lebih rendah berbanding 1,332 cc – di Malaysia. Dengan enjin yang lebih kecil ini, harganya juga dapat diturunkan sedikit mengikut klasifikasi cukainya.