Proton akan mulakan pemasangan di Pakistan Q3 2021

Proton akan mulakan pemasangan di Pakistan Q3 2021

Proton telah membuat pengumuman bahawa pengeluaran mereka di Pakistan akan bermula tahun ini, dengan rakan kongsinya, Al-Haj Automotive bersedia untuk memulakan operasi pemasangan tempatan di kilang baru di Karachi pada suku ketiga 2021.

Kilang yang dibina di luar kawasan bandar ini dijangka mempunyai kapasiti 25,000 unit satu tahun. Pelan asal kilang ini diumumkan pada tahun 2019, dengan pelaburan awal USD30 juta (sekitar RM121.9 juta), dan ia sepatutnya memulakan operasi sebelum tahun 2020 berakhir.

Dalam masa tiga tahun pertama, kilang ini dijangka dapat menyediakan 2,000 peluang pekerjaan terus di sana, dan 20,000 lagi pekerjaan secara tidak langsung apabila ia terus menjalankan operasi.

Proton akan mulakan pemasangan di Pakistan Q3 2021

Melalui perjanjian yang dibuat pada tahun 2019, jualan awal kenderaan Proton di sana akan dibuat melalui unit yang diimport dari Malaysia (CBU), sebelum diambil alih oleh unit pengeluaran tempatan. Bulan lepas, Proton X70 telah dilancarkan di Pakistan sebagai model CBU, dan selepas ini ia akan dipasang di kilang baru tersebut. Tempoh menunggu untuk model tersebut juga dikatakan mencecah sehingga sembilan bulan selepas ia dilancarkan, dan pengeluaran tempatan di sana diharap dapat mengatasi masalah ini.

Aktiviti Proton di Pakistan juga kini semakin rancak dengan awal bulan lepas, mereka telah melancarkan Saga dalam lima varian termasuk Saga R3 keluaran terhad. Saga untuk pasaran Pakistan dikuasakan oleh enjin S4PE berkapasiti 1,299 cc – lebih rendah berbanding 1,332 cc – di Malaysia. Dengan enjin yang lebih kecil ini, harganya juga dapat diturunkan sedikit mengikut klasifikasi cukainya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

Certified Pre-Owned - 1 Year Warranty

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Durrani Sharom

Mempunyai latar belakang yang pelbagai termasuk sebagai pengurus tapak, pemandu van/lori dan pelbagai lagi, Durrani akhirnya masuk ke dalam bidang penulisan automotif lapan tahun lalu. Apa sahaja yang beroda dan berenjin membuatkan beliau teruja dan beliau percaya ‘mesin pengangkutan' ini sepatutnya adalah sesuatu yang mampu memberikan pengalaman menyeronokkan kepada penggunanya.

 
 

Add a comment

required

required