Sime Darby Motors City dilancarkan secara rasmi – kompleks automotif terbesar di Asia Tenggara

Sime Darby Motors City dilancarkan secara rasmi – kompleks automotif terbesar di Asia Tenggara

Sime Darby Motors telah pun melancarkan Sime Darby Motors City, berlokasi di Ara Damansara, Selangor, yang disasarkan untuk menjadi pusat automotif terunggul di Malaysia. Ia melibatkan pelaburan sebanyak RM570 juta untuk membangunkan Sime Darby Motors City ini.

Merupakan kompleks automotif terbesar di Asia Tenggara dengan ruang-ruang pameran terbesar untuk jenama-jenama kenderaan terkemuka di Malaysia dan Asia Tenggara, Sime Darby Motors City ini mempunyai bangunan lapan tingkat dengan luas keseluruhan 1.3 juta kaki persegi yang dibangunkan di atas kawasan seluas 8.6 ekar.

Sime Darby Motors City menempatkan enam pusat jualan utama yang menampilkan sepuluh jenama perdana di Malaysia yang diwakili oleh Sime Darby Motors. Jenama-jenama tersebut terdiri daripada BMW, Ford, Hyundai, Jaguar, Land Rover, MINI, Motorrad, Porsche dan Volvo. Ia juga mempunyai fasiliti di dalam bangunan yang mampu menyimpan hampir 100 unit kenderaan terpakai, khusus untuk Sime Darby Auto Selection.

Fasiliti yang menyepadukan teknologi terkini bagi mempertingkatkan pengalaman para pelanggan di segenap ruang ini mampu memuatkan hampir 200 petak servis, lebih kurang 700 petak parkir untuk pelanggan dan petak mengecas kenderaan elektrik (EV) dan boleh mempamerkan lebih 180 unit kenderaan.

Sime Darby Motors City dilancarkan secara rasmi – kompleks automotif terbesar di Asia Tenggara

“Sebagai salah satu pemain utama dalam industri automotif, Sime Darby Motors sentiasa komited untuk mengejar kecemerlangan di mana kami berusaha untuk memberikan khidmat terbaik kepada para pelanggan kami. Pelancaran Sime Darby Motors City merupakan bukti terhadap komitmen kami yang teguh,” kata Andrew Basham, Pengarah Urusan Sime Darby Motors.

Sime Darby Motors City merupakan fasiliti automotif pertama di Malaysia yang menggunakan teknologi Internet Benda (IoT) yang mampu meningkatkan keupayaan servis, dan menggalakkan peningkatan Sime Darby Motors dengan menambah kecekapan dalam memberikan khidmat terbaik kepada para pelanggan.

Tumpuan infrastruktur digital di fasiliti ini ialah sistem Pengurusan Pengesanan Kenderaan yang menggunakan kamera untuk panduan parkir bagi memastikan panduan, keselamatan dan keselesaan yang terbaik untuk para pelanggan. Ini membolehkan pengambilan kenderaan selepas selesai servis lebih lancar. Infrastuktur digital fasiliti ini juga menyatakan status setiap kenderaan dalam masa nyata bagi memastikan lebih kecekapan dicapai.

Kamera Pengecaman Nombor Plat Automatik yang dikuasakan secara IoT turut disepadukan dalam sistem daftar kendiri tanpa sentuhan, membolehkan maklumat janji temu para pelanggan terus diakses sebaik sahaja mereka tiba. Serentak dengan itu, perunding servis akan diberitahu dan kemudiannya akan ditugaskan secara automatik untuk mengendalikan pelanggan tersebut dalam satu proses yang lancar. Aturan teknologi ini akan dilaksanakan secara progresif di seluruh Pusat Automotif Sime Darby.

Apabila berada di ruang pameran, para pelanggan boleh memilih untuk membuat daftar kendiri tanpa sentuhan menggunakan sistem QR code. Seterusnya ia akan menempatkan pelanggan menurut giliran menunggunya secara automatik tanpa perlu proses-proses remeh seperti mengambil tiket nombor giliran. Sistem daftar masuk ini akan diperkenalkan di kesemua ruang pameran yang berada di Sime Darby Motors City.

Fasiliti ini turut menempatkan Sime Darby Swedish Auto, rakan perniagaan Sime Darby Motors yang terbaharu dalam mengunggulkan jenama Volvo Cars di Malaysia. Ruang pameran Volvo di Sime Darby Motors City adalah ruang pameran 3S pertama di Asia Tenggara yang dilengkapi dengan Studio Realiti Maya.

Sime Darby Motors City dilancarkan secara rasmi – kompleks automotif terbesar di Asia Tenggara

“Kami begitu teruja untuk terus meneroka solusi perniagaan automotif baharu serta peluang berpotensi bersama rakan-rakan perniagaan kami. Melalui Sime Darby Motors City, kami komited untuk memainkan peranan penting dalam memajukan perkembangan sektor automotif di rantau ini di samping menyumbang terhadap kemajuan ekonomi Malaysia,” tambah Basham.

Sime Darby Motors City juga mengalu-alukan rakan perniagaan daripada kolaborasi mobiliti, SOCAR, iaitu rangkaian perkongsian kereta utama Malaysia, dan myTukar, platform perniagaan kenderaan terpakai secara dalam talian yang kian meningkat di Malaysia. Kompleks ini akan menyediakan kawasan parkir bagi kenderaan SOCAR – sesuai untuk pelanggan untuk menghantar kenderaan mereka untuk diservis, dan akan ada juga pusat pameran bagi kenderaan tukar-beli myTukar, kolaborasi bersama Sime Darby Auto Selection.

Selain itu, Sime Darby Motors City telah direka agar bersedia untuk masa hadapan. Ia dilengkapi dengan juruteknik EV yang terlatih dan berkelayakan. Ruangan khusus bagi mengecas EV, penyimpanan dan penyelenggaraan disediakan di Auto Bavaria, Auto Hyundai, Auto Performance dan Swedish Auto.

Sime Darby Motors City dilancarkan secara rasmi – kompleks automotif terbesar di Asia Tenggara

Sime Darby Auto Performance turut mempelopori dimensi baharu dalam fasiliti mengecas EV dengan pengecas Arus Terus (DC) berprestasi tinggi yang pertama di Malaysia, yang telah mula beroperasi pada September 2020 di ruang pameran Porsche. Ia mampu menghasilkan cas maksimum 175 kWh dan berupaya untuk memberikan kadar cas-hampir-penuh (near-full charge) dalam masa 36 minit sahaja – sekurang-kurangnya lapan kali lebih pantas dari pengecas Arus Ulang-Alik (AC) pada kuasa maksimum 22kWh.

Selain itu, fasiliti ini dibina dengan kelayakan Green Building Index (GBI) untuk kelestarian persekitaran dan menggabungkan teknologi untuk memupuk budaya tanpa kertas dalam organisasi.

Sempena sambutan pelancaran, Sime Darby Motors City menganjurkan Pelancaran Hujung Minggu Mega (Grand Launch Weekend) yang akan berlangsung bermula 16 hingga 18 April 2021 di enam ruang pameran utama. Para pelanggan yang berminat digalakkan untuk menempah janji temu, sebagai langkah mematuhi prosedur operasi standard COVID-19 bagi kawalan kumpulan dan penjarakan fizikal.

Nak jual kereta anda? Jual dengan Carro.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required