Setelah menjadi tular beberapa hari kebelakangan ini di Tik Tok, sebuah kereta Kancil yang dilihat masih berjalan di atas jalan raya walaupun sudah berkeadaan sangat daif akhirnya ditahan oleh polis. Ini bukanlah kali pertama kereta dan pemandunya tular dan pernah menarik perhatian warga internet.

Kancil berkenaan berada dalam keadaan yang sangat teruk, dengan antaranya bahagian bumbung yang telah terpotong dan tayar depan sebelah kanan pecah serte remuk teruk — tetapi masih dilihat digunakan di atas jalan raya, seperti dikongsikan di laman Facebook Jabatan Siasatan Jenayah Trafik (JSJT).

Pemeriksaan terhadap kenderaan dan pemandunya itu diketuai oleh YDH DSP Mohd Fadzli Mohd Yatim, Pegawai Turus Penguatkuasa Jabatan Siasatan Dan Penguatkuasaan Trafik Kuala Lumpur. Kereta terbabit tidak mempunyai cukai jalan dan pemandunya tiada lesen.

Turun ditahan ialah sebuah lagi kereta Kancil warna hijau yang tidak mempunyai nombor pendaftaran dengan cermin pecah dibahagian pintu belakang sebelah kiri. Kedua-dua kereta tersebut ditahan dibawah Seksyen 64 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana tidak layak berada di atas jalan raya dan membahayakan pengguna yang lain.