Caltex melangkah setapak lagi dengan menawarkan kaedah pembayaran untuk minyak menerusi aplikasi dalam telefon bimbit, CaltexGO. Ia boleh digunakan untuk telefon bimbit dengan sistem operasi Android dan Apple iOS yang masing-masing boleh dimuatnaik menerusi Google Play dan Apple App Store.

Apabila tiba di stesen minyak Caltex, pengguna cuma perlu memilih dan mengesahkan nombor pam di stesen terbabit dengan kaedah pembayaran yang dipilih. Jika memilih pembayaran menerusi kad kredit, pengguna hanya perlu menghubungkan aplikasi caltexGO untuk mengaktifkan pembayaran terus apabila mengisi minyak. Selepas mengisi minyak, resit untuk transaksi akan dipaparkan menerusi aplikasi terbabit sebaik sahaja pembayaran disahkan.

Kad mata ganjaran Caltex Journey juga akan dihubungkan ke aplikasi terbabit dan membolehkah pengguna untuk mengutip mata ganjaran setiap kali mengisi minyak (mata ganjaran akan diproses dalam tempoh 48 jam selepas transaksi), dan e-resit akan dipaparkan menerusi aplikasi utnuk menunjukkan rekod transaksi pada bila-bila masa.

Selain itu, menerusi aplikasi CaltexGO, pengguna juga boleh melihat promosi istimewa yang sedang berlangsung. Menerusi pautan Locate a Station dalam aplikasi tersebut, kini terdapat 456 stesen Caltex di Semenanjung Malaysia yang menggunakan perkhidmatan CaltexGO ini.