Proton Commerce mensasarkan jumlah pemberian pinjaman tertinggi tahun ini, dengan angka jangkaanya 20,000 pinjaman sepanjang 2021.

Cabang kewangan Proton ini telah menyaksikan pengembangan dalam jumlah pinjaman yang diberikan selari peningkatan jualan kenderaan Proton. Pada 2018, ia mengagihkan 5,410 pinjaman, dan angka itu naik hampir sekali ganda pada tahun berikutnya. Pada 2020, walaupun dengan gangguan wabak Covid-19 dan moratorium, Proton Commerce telah berhasil mengagihkan sebanyak 14,189 pinjaman.

2021 juga nampak meyakinkan buat mereka. Sepanjang suku pertama tahun ini, jumlah jualan terkumpul memperlihatkan angka tertinggi pada Mac, dan ini sekali lagi memberikan petanda positif kepada Proton Commerce.

“Walaupun banyak sektor ekonomi mencatatkan penguncupan akibat Covid-19, sentimen pelanggan terhadap kenderaan masih lagi positif. Peningkatan Proton terhadap kualiti produk, pengembangan rangkaian pengedar dan pengenalan model baru telah meningkatkan minat pasaran terhadap kenderaan keluaran syarikat dan membawa kesan positif bagi permohonan pinjaman yang diterima,” ujar CEO Proton Commerce, Mooi Fi Phang.

“Jumlah agihan pinjaman kami bagi suku pertama tahun ini meningkat sebanyak 42.3% dan kami yakin ia akan terus berkembang untuk suku kedua nanti. Bagaimanapun, pasaran sewa-beli mungkin akan menghadapi tempoh sukar pada separuh kedua tahun ini sebaik sahaja insentif cukai jualan kenderaan di bawah Penjana berakhir pada Jun. Maka pasaran bakal menyaksikan tempoh pembetulannya selepas itu,” tambah beliau.

Proton Commerce juga ambil maklum bahawa ia sedang menyaksikan perubahan dari sudut demografik pelanggan-pelanggannya yang kini terdiri daripada mereka yang lebih muda. Menurut syarikat itu, 80% pelanggannya memilih tempoh pinjaman sembilan-tahun dengan kadar pinjaman yang terjejas pula rendah sehingga tiga kali ganda berbanding purata industri.

“2020 adalah tahun yang sukar bagi industri dengan institusi kewangan perlu membuat perubahan akibat tempoh moratorium enam bulan yang diumumkan oleh Bank Negara. Proton Commerce bernasib baik kerana kestabilan kewangan pelanggan kami menyaksikan tidak ramai yang memohon lanjutan moratorium selepas itu,” tambah Mooi.