Semalam, Hyundai-Sime Darby Motors (HSDM) secara rasmi telah mengumumkan pengenalan Elantra 1.6 Executive untuk pasaran Malaysia. Disember tahun lalu, varian tunggal bagi Elantra 2021 Premium diperkenalkan di sini, dan varian Executive terbaru ini merupakan penambahan terbaru penawaran lebih rendah model berkenaan. Ia juga diimport sepenuhnya dari Korea Selatan, dengan harga pengenalan RM139,888.

Ini menjadikannya sekitar RM19k lebih murah berbanding varian Premium, dan melibatkan beberapa perbezaan atau pengurangan berbanding varian tertinggi Premium sebelum ini. Antaranya varian Executive ini mengenakan kerusi balutan fabrik hitam dengan benang putih, larasan kerusi manual dan instrumen lebih konvensional dengan paparan multi-info 4.2-inci.

Ia bagaimanapun tidak datang dengan fungsi pemanas serta liang pengudaraan untuk kerusi depan, termasuk fungsi pemanas stereng (walaupun masih lagi balutan kulit) serta pengecas telefon tanpa wayar turut telah digugurkan. Tidak lupa, tiada juga ciri cermin pandang belakang elektrokromatik.

Kelengkapan lain yang turut terkesan ialah ciri Hyundai SmartSense, yang pada varian ini hanya datang dengan tahap paling asas. Executive ini hanya menerima kawalan melayar pasif, amaran titik buta dan amaran lintasan trafik belakang. Fungsi selebihnya yang ada pada varian Premium, tiada pada varian Executive.

Inilah ciri-ciri yang membezakan kelengkapan antara kedua-dua varian tersebut. Selebihnya, penampilannya berkongsi ciri yang sama; lampu utama LED projektor, lampu belakang kombinasi LED dengan elemen lampu jalur, rim 17-inci dua tona, skrin lapan-inci dengan sokongan Apple CarPlay dan Android Auto, serta enjin 1.6 liter Smartstream (123 PS, 154 Nm) dan kotak gear IVT dengan empat mod pemanduan. Apa pandangan anda tentang varian paling asas Elantra ini?