Kerajaan telah mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan di enam daerah di Selangor mulai 6 hingga 17 Mei 2021. Daerah terbabit ialah Gombak, Hulu Langat, Klang, Kuala Langat, Petaling dan Sepang. Manakala Hulu Selangor, Kuala Selangor dan Sabak Bernam kekal di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Perkara ini diumumkan oleh Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam sidang media harian sebentar tadi. Beliau berkata PKP bagi enam daerah berkenaan adalah atas permintaan kerajaan negeri yang mahu mengurangkan peningkatan kes di negeri terbabit, dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bersetuju untuk melaksanakannya.

Tambah beliau, sepanjang PKP ini, pergerakan rentas negeri dan rentas daerah tidak dibenarkan. Walau bagaimana pun hampir semua sektor ekonomi akan dibenarkan terus beroperasi, dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan. Namun demikian, tambahnya, terdapat perubahan untuk waktu operasi bagi enam daerah berkenaan. Sebagai contoh, stesen minyak hanya dibenarkan beroperasi dari jam 6 pagi hingga 10 malam sahaja. Perincian lanjut akan menyusul kemudian.