Sebanyak 13 kluster dikesan mengakibatkan jangkitan COVID-19 sejak April lalu gara-gara aktiviti merentas negeri. Menurut Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Adham Baba, ia termasuk satu kluster di Kelantan yang dikesan berkaitan varian dari Afrika Selatan membabitkan 10 individu, laporan Berita Harian.

Katanya, ia membabitkan Kluster Kabu di Kedah yang berasal dari Pulau Pinang; Kluster Taman Malim Jaya di Melaka (dari Selangor); Kluster Jalan Gapam di Negeri Sembilan (dari Melaka); Kluster Taman Rakyat di Terengganu (dari Sabah); Kluster Kampung Domis, Kelantan (dari Selangor); Kluster Kampung Bunut Sarang Burung, Kelantan (dari Kuala Lumpur).

Selain itu, Kluster Seri Kuantan, Pahang (dari Kuala Lumpur); Kluster Pengkalan Batik, Melaka (dari Selangor); Kluster Taman Changkat, Perak (dari Selangor); Kluster Jalan Kesidang, Kluster Kota Shahbandar dan Kluster Air Budi, Melaka (dari Perak, Selangor dan Kuala Lumpur) serta Kluster Jarang Emas, Melaka (dari Selangor).

“Berikutan itu, aktiviti rentas negeri tidak akan dibenarkan hingga 17 Mei ini sehingga pengumuman seterusnya. Untuk kategori subkluster komuniti, berdasarkan kepada jumlah kes diperoleh, ia membabitkan kontak rapat atau kontak keluarga.

“Ada yang berlaku di majlis pengebumian, keraian, perkahwinan, sambutan perayaan, pertunangan dan banjir, selain apa yang berlaku di rumah panjang Sarawak seperti gotong-royong, pengebumian dan aktiviti kemasyarakatan,” katanya. Sehingga 1 Mei lalu, sejumlah 1,669 kluster dilaporkan.