Motor Image telah mengumumkan naiktaraf bagi model XV 2.0i-P 2021 dengan memberikan beberapa ciri tambahan baharu. Walau bagaimana pun, terdapat pertambahan kos yang dikenakan, dan model tersebut kini RM3,000 lebih mahal iaitu mencecah RM131,788 tanpa insurans, termasuk pengecualian cukai jualan (SST) dan waranti lima-tahun/100,000 km. Model asas 2.0i digugurkan dari pasaran tempatan, jadi 2.0i-P kini varian paling bawah dalam barisan XV tempatan, bersama varian paling mahal GT Edition berharga RM137,788.

Bagi penaiktarafan model XV 2.0i-P 2021 ini, terdapat sedikit ciri pertambahan termasuklah ia kini diberikan material uphosltery kulit dan suede dengan roda hitam dan kelabu bersama jahitan jingga, menggantikan fabrik dan kulit tiruan. Kemasan baharu ini adalah eksklusif untuk pasaran Malaysia dan Thailand – yang kedua-duanya dikendalikan oleh Motor Image.

Turut ditambah ialah unit utama baharu dengan skrin sesentuh lapan-inci serta ketersambungan fungsi Apple CarPlay dan Android Auto. Namun ia masih tidak diberikan sistem kamera 360-darjah seperti mana yang diumumkan sebelum ini – yang ditampilkan pada varian GT Edition.

Selain itu, ciri lain masih dikekalkan, termasuklah lampu utama LED adaptif, lampu belakang LED, roda aloi dua tona 17-inci, rel bumbung warna perak, kemasukan tanpa kunci, butang penghidup enjon, kawalan suhu automatik dwi-zon, paparan pelbagai-inci tengah 6.3-inci, tempat duduk pemandu larasan kuasa, enam pembesar suara dan kamera undur.

Aspek keselamatan juga tidak perubahan, masih kekal dengan enam beg udara dan kawalan kestabilan. Tiada sistem bantuan pemandu EyeSight diberikan, mengikut laporan sebelum ini, Motor Image mahu menampilkannya pada model facelift.

Bahagian mekanikal juga dikekalkan, dengan unit FB20D 2.0 liter naturally-aspirated dan suntikan-terus empat-silinder, dengan kuasa 156 PS pada 6,000 rpm dan tork 196 Nm pada 4,000 rpm. Kuasa ini disalurkan menerusi Lineartronic CVT dengan tujuh nisbah maya dan sistem Symmetrical All-Wheel Drive, bersama fungsi X-Mode yang direka untuk memberikan pengendalian terbaik bagi pemanduan off-road.