Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) memberi sumbangan sebuah Triton untuk Insaf Malaysia, sebuah badan bebas tidak berasaskan keuntungan untuk kegunaan mereka menyampaikan bantuan. Trak 4×4 berkenaan akan digunakan untuk beberapa program organisasi berkenaan, terutama untuk mengangkut makanan dan bantuan lain kepada warga miskin serta mereka yang terkesan akibat musibah alam.

Insaf mengusahakan bank makanan, dan mengagihkan kotak makanan tengahari dan kampit beras kepada anak yatim hinggalah warga emas yang ditinggalkan dan hidup sendiri. Organisasi terbabit juga membangunkan tempat berlindung untuk mereka yang terkesan dengan musibah alam.

“Visi CSR kami tahun ini adalah “Inspiring Lives Today for a Greater Future”. Dengan misi untuk melaksanakan aktiviti CSR yang menyediakan bantuan dan sokongan terhadap kanak-kanal kurang bernasib baik, serta bekerjasama dengan NGO dalam mempromosi ekonomi, masyarakat dan persekitara mapan,” ujar CEO MMM, Tomoyuki Shinnishi.

“Dengan mengetahui bahawa usaha berterusan Insaf Malaysia yang berterusan melakukan kerja-kerja sukarela, kami ingin membantu usaha mereka dengan cara menyumbang sebuah trak pikap Triton dengan harapan mereka dapat memperluaskan lagi capaian bantuan mereka,” tambah beliau.

“Kita telah menyaksikan corak merbahaya bagi jumlah orang terkesan, terutamanya kekurangan makanan dan nutrisi serta keselamatan makanan sepanjang pandemik ini. Kelaparan sebilangan warga semakin meningkat di Malaysia, memandangkan ramai yang terpaksa diberhentikan kerja dan hilang punca pendapatan, sekaligus memberi kesan kepada perolehan makanan mereka,” jelas Presiden dan pengasas Insaf Malaysia, Ishak Bin Abdul Kadir.

“Kami sedang melakukan apa yang terdaya untuk memastikan kanak-kanak atau keluarga tidak terputus bekalan makanan. Dengan bantuan Mitsubishi ini, tentulah kami dapat memperluaskan lagi capaian bantuan. Bantuan ini sangat-sangat kami hargai,” tambah beliau.