Kerajaan membenarkan bengkel kereta, kedai alat ganti, serta kedai tayar untuk terus beroperasi walaupun negara kini sedang menjalankan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) untuk kali ketiga (PKP 3.0) yang lebih ketat bermula 1 hingga 14 Jun ini.

Walaupun bilik pameran kereta tidak dibenarkan beroperasi dalam tempoh yang sama, difahamkan pelanggan masih lagi boleh membuat tempahan dalam talian yang ditawarkan oleh sebahagian pengeluar. Dalam masa yang sama, produksi di kilang-kilang kereta akan dihentikan dalam tempoh dua minggu ini, namun pusat servis pada fasiliti 3S dan 4S masih dibenarkan beroperasi dengan kapasiti pekerja yang dikurangkan.

Menurut menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), premis pembaikan (badan dan cat) serta pusat servis juga dibenarkan beroperasi dengan kapasiti pekerja 60%. Tiada khidmat basuh kereta dibenarkan untuk beroperasi di fasiliti-fasiliti berkenaan.

Premis-premis yang dibenarkan beroperasi tersebut juga perlu mengamalkan prosedur operasi standard (SOP), dan juga tertakluk dalam larangan pergerakan melebihi radius yang ditetapkan serta larangan merentas daerah/negeri.