Volvo Car Malaysia bekerjasama dengan label pakaian kanak-kanak tempatan Three Little Ahmads dan juga pembuat tekstil NanoTextile untuk memperkenalkan pelitup muka guna-semula anti-bakteria dengan corak batik.

Pelitup muka baru ini, yang disasarkan menjadi alternatif lebih baik berbanding jenis pakai-buang, bertujuan untuk menyokong kelangsungan hidup komuniti tempatan yang berdepan pengangguran serta kesukaran lain akibat penularan wabak Covid-19.

Menurut Volvo, pelitup muka berkenaan dihasilkan oleh golongan ibu tunggal, wanita dari pedalaman serta lepasan pelajar Giatmara yang kehilangan kerja disebabkan penutupan kilang tempat mereka mencari rezeki ketika pelaksanaan PKP Mac 2020. Volvo juga menyatakan semua mereka menerima bayaran yang setimpal bagi setiap pelitup yang dihasilkan, membolehkan mereka untuk meraih pendapatan stabil semula.

Volvo menjelaskan, projek ini adalah sebahagian daripada komitmen global jenama itu untuk melindungi dan memperbaiki persekitaran masyarakat yang lebih luas, dengan menyedari penggunaan pelitup pakai buang yang boleh memberi kesan ke atas alam sekitar sebagai produk nanoplastik.

Pengasas dan pereka Three Little Ahmads, Datin Azrene Ahmad berkata; “Kami menerima gambaran awal dari Volvo Car Malaysia, dan mengambil pendekatan kontemporari dengan menghasilkan corak batik khusus berdasarkan tiga bunga; bunga matahari, teratai dan melati — bunga yang jarang digunakan pada corak batik tradisional.”

Pelitup ini adalah buatan tangan menggunakan materil kapas 100% yang anti-bakteria, sedikit kalis air dan memberikan perlindingan bakteria dan viral sehingga 100 cucian lembut. Penapis PM 2.5 pula menambah lapisan perlindungan kelima dan telah diuji berkesan menapis 90% partikel viral.

Pelitup muka ini datang dalam set tiga helai dalam saiz medium atau besar. Ia menampilkan corak unik Batik Tetap sebagai mengenang warisan seni Malaysia, dengan rekaan bunga dan warna yang berbeza. Ia dijual pada harga RM99 dan boleh dibeli dari cawangan Volvo seluruh negara.