Barisan model hatchback MINI F55, F56 dan F57 facelift terbaru kini sudah sampai di Malaysia selepas diperkenalkan kepada dunia enam bulan lalu. Harganya telah naik sedikit, menjadi RM253,319 (sebelum ini RM250k) untuk 3 Door, RM261,009 (sebelum ini RM260k) untuk 5 Door, dan RM274,360 (sebelum ini RM270k) bagi Convertible.

Ini adalah harga setelah dikira dengan pengecualian cukai jualan yang telah disambung sehingga 31 Disember 2021, dan diberikan sekali dengan jaminan tanpa had batuan serta penyelenggaraan percuma selama empat tahun.

Apa yang baru pada model ini? Tidak seperti facelift sebelumnya, perubahan yang diberi kali ini adalah lebih komprehensif. Lampu utamanya menggunakan bahagian dalam yang gelap, dan gril yang sudah menjadi tanda unik model ini adalah lebih besar. Di tengah gril itu terdapat satu panel warna sama seperti badan yang menempatkan nombor plet dan bucu bampar mendapat bukaan udara menegak.

Pada bahagian tepi, kemasan dengan corak honeycomb direka semula dan ditambah dengan jalur LED, sementara cermin sisi pula adalah lebih kecil berbanding unit pada Cooper SE. Konsep rekaan sama di hadapan turut digunakan pada belakang, dan bamparnya adalah baru.

Barangan lain yang ditambah adalah termasuk kemasan hitam kilat pada pembuka pintu, ekzos, lencana MINI serta pelbagai pilihan rim baru. Untuk warna, pelanggan boleh memilih White Silver, Island Blue, Chili Red, British Racing Green dan Rooftop Grey, lengkap dengan bumbung Jet Black dan jalur hitam atas bonet. Versi Convertible juga mendapat pilihan warna sama, kecuali Rooftop Grey dan satu-satunya yang mendapat pilihan warna Zesty Yellow.

Pembaharuan diteruskan lagi di bahagian dalam dengan yang utama adalah pemasangan panel instrumen lima inci baru (diambil daripada Cooper SE), panel infotainmen 8.8 inci dengan sambungan Apple CarPlay serta rekaan roda stereng baru. Corong pendingin hawa dan MINI Ambient Light dengan enam warna juga mendapat gaya baru.

Pada bahagian keselamatan, semua varian Cooper S ini datang secara standard dengan Driving Assistant yang termasuk Digital High-Beam Assistant, Speed Limit Information, Person Warning dengan fungsi Light City Braking, Approach Control Warning dengan Light City Braking, Parking Assistant dan Lane Departure Warning yang boleh beroperasi pada kelajuan antara 70 km/j hingga 210 km/j. Tiada Lane Centring Assist pada model ini.

Tiada perubahan yang dibuat pada bahagian enjin, bermakna semua tiga varian ini menggunakan unit empat silinder turbo 2.0 liter B48 bersama padanan transmisi klac berkembar tujuh kelajuan untuk menghasilkan kuasa 192 hp dan 280 Nm tork. Kelajuan maksimum bagi versi bumbung boleh buka dihadkan kepada 230 km/j manakala dua varian lain boleh mencecah 235 km/j.

GALERI: MINI Cooper S 3 Door 2021

GALERI: MINI Cooper S 5 Door 2021

GALERI: MINI Cooper S Convertible 2021