Bermula hari ini (23 Jun 2021) Sabah memberikan kebenaran untuk merentas tiga daerah bagi perkhidmatan e-hailing, teksi yang berdaftar dan perkhidmatan penghantaran barangan. Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sabah, Datuk Masidi Manjun berkata kelonggaran itu hanya membabitkan rentas daerah di antara Kota Kinabalu, Putatan dan Penampang.

Katanya, kebenaran itu diberikan mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 bagi memenuhi keperluan masyarakat, laporan Bernama.

“Masa operasi dibenarkan bermula jam 6 pagi hingga jam 8 malam setiap hari dengan had kapasiti seorang penumpang saja kecuali untuk tujuan perubatan atau kecemasan dengan had maksimum dua penumpang,” katanya.

Sebelum ini, pengendali perkhidmatan terbabit tertakluk kepada SOP ketat PKP yang tidak membenarkan rentas daerah, termasuk di antara Putatan, Penampang dan Kota Kinabalu yang sebelum ini dikategorikan sebagai satu daerah bagi memudahkan pergerakan.