Rapid KL, pengendali bagi perkhidmatan transit aliran ringan (LRT) telah mengumumkan dua set tren pertama di bawah projek ‘Kuala Lumpur Additional Vehicles 27’ (KLAV27) sudah menyertai operasi harian Rapid KL LRT Laluan Kelana Jaya. Dengan memperagakan angka 192 dan 193 sebagai nombor pengenalan tren, kedua-dua tren berkenaan mula digunakan secara rasmi semalam selepas selesai menjalani sesi ujian dan pentauliahan serta mendapat permit kelulusan beroperasi daripada Agensi Pengangkutan Awam Darat (APAD).

Menurut Rapid KL, kedua-dua tren set empat-gerabak model Bombardier Innovia Metro 300 yang baharu ini dilengkapi dengan beberapa ciri penambahbaikan berbanding 14 unit set tren bermodel sama, yang digunakan sejak 2018 dan diperolehi di bawah inisiatif KLAV14. Di mana kesemua 27 set tren yang diperolehi di bawah projek KLAV27, yang secara keseluruhan bernilai RM1.7 bilion.

Ia dilengkapi dengan beberapa ciri penambahbaikan termasuk dalam sistem brek, sistem pintu penumpang, sistem pengurusan tren, sistem kuasa sokongan (auxialiary), dan pengenalan ‘Digital Route Map Display’. Ini adalah sebahagian daripada Sistem Informasi Penumpang yang diintegrasikan dengan sistem pintu, yang sebelum ini berjenis LED.

Setakat ini, lapan set tren KLAV27 sudah pun berada di Depoh LRT Laluan Kelana Jaya di Subang termasuk dua yang memasuki operasi harian semalam. Enam yang lain masih dalam pelbagai peringkat ujian, pentauliahan dan kelulusan daripada APAD sebelum dibawa masuk dalam perkhidmatan harian. Ujian sistem brek, ujian kuasa tarikan tren (train traction power) serta ujian tanpa gagal (fault free run) adalah antara siri-siri ujian atau pentauliahan yang telah dilalui oleh tren-tren ini sebelum diluluskan oleh APAD.