BMW 320i Sport, yang dilancarkan awal tahun lepas kini diberikan naik taraf, pada bahagian sistem infotainmen, yang menjadikannya sama tahap seperti 330i serta 330e M Sport yang lebih mahal. Ini adalah kali kedua spesifikasi sedan varian permulaan ini dirujuk semula, di mana pada tahun lepas ia telah dipertingkat dengan pakej Driving Assistant.

Sebelum pergi kepada perubahan yang dibuat, kita mulakan dengan harga terlebih dahulu. Model 320i ini sekarang dijual pada harga RM230,764, iaitu RM4,000 lebih mahal daripada sebelum ini. Harga tersebut dikira sekali dengan pengecualian cukai dan datang bersama jaminan dua tahun tanpa had batuan; pakej jaminan serta servis lima tahun diberikan sebagai pilihan tambahan dan menjadikan harga kereta RM243,889.

Dengan tambahan harga RM4,000 ini, pertamanya anda akan mendapat Live Cockpit Professional, yang termasuk skrin sesentuh 10.25 inci serta panel instrumen digital 12.3 inci bagi menggantikan unit skrin tengah 8.8 inci serta panel info 5.1 inci di hadapan pemandu sebelum ini.

Skrin sesentuh BMW Live Cockpit Professional 10.25 inci pada BMW 330i

Live Cockpit Professional ini beroperasi menggunakan BMW Operating System 7 terkini, yang mempunyai paparan baru lebih besar, kemas kini atas talian serta Intelligent Personal Assistant yang boleh diaktifkan dengan hanya menyebut “Hey BMW.” Sebelum ini, 320i dilancarkan dengan sistem generasi keenam.

Kelengkapan lain kebanyakannya masih lagi sama, termasuklah kemasan luar Sport Line, lampu LED adaptif, lampu kabus LED, keliling tingkap warna hitam berkilat serta rim 18 inci Style 780 dua tona.

Panel instrumen BMW Live Cockpit Professional 12.3-inci pada BMW 330i

Bahagian dalam model ini dibalut dengan kulit Vernasca, dan dipadankan bersama kemasan aluminium serta perincian krom. Selain daripada itu, terdapat juga sistem tanpa kunci dan butang pemula enjin, tempat duduk hadapan larasan kuasa dengan memori untuk pemandu, Parking Assist, kamera undur, enam pembesar suara serta penutup but boleh buka tanpa sentuh.

Pakej Driving Assistant masih dikekalkan, dan ini termasuk Autonomous Emergency Braking, Lane Keeping Assist dan Blind Spot Monitoring. Bahagian mekanikal juga masih sama, di mana 320i menggunakan enjin empat silinder 2.0L turbo bersama padanan transmisi automatik lapan kelajuan, untuk menghasilkan kuasa 184 PS dan 300 Nm tork.

GALERI: BMW 320i Sport G20 2020, CKD

BMW 330i with the BMW Live Cockpit Professional 12.3-inch instrument display