Perodua telah mengeluarkan satu notis awam, memberi amaran awal kepada pelanggan sedia ada dan juga bakal pelanggan mereka berkenaan terdapat penipu yang menyamar sebagai wakil jualan dan meminta mereka membuat bayaran kepada akaun bank persendirian. Ingat, jangan buat sebegini dan kalau mahu membuat pembayaran, masukkan kepada akaun rasmi syarikat pengedar tersebut sahaja.

“Kami telah menemui sekurang-kurangnya dua penyamar yang berlagak seperti wakil jualan Perodua, meminta pelanggan membuat bayaran tempahan atau bayaran pendahuluan kepada akaun persendirian. Kami mengambil peluang ini untuk mengingatkan pelanggan supaya hanya membuat pembayaran kepada akaun rasmi syarikat pengedar ataupun di kaunter pusat pameran sahaja,” kata presiden dan CEO Perodua, Datuk Zainal Abidin Ahmad.

Beliau turut menambah bahawa Perodua kini sedang bekerjasama dengan pihak polis berkenaan perkara itu. Di bawah adalah antara cara yang boleh anda buat dan elakkan apabila mahu membeli kenderaan Perodua baru (atau juga untuk kenderaan jenama lain). Selain daripada itu, anda juga mungkin mahu menyimpan tangkap layar perbualan mesej dengan wakil jualan.