Kumpulan Syarikat Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (PROLINTAS) telah menghebahkan kepada umum bahawa pihaknya turut menyediakan food bank di kesemua enam jajaran lebuh raya seliaannya bermula 12 Julai 2021 (semalam). Ia adalah bertujuan untuk membantu masyarakat memerlukan ketika menghadapi Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Menurut Prolintas, food bank itu mula dilaksanakan di Hentian Sebelah Plaza Tol Sungai Balak, Lebuhraya Kajang SILK (SILK) dan ia akan turut diwujudkan dalam tempoh terdekat di Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH), Lebuhraya Koridor Guthrie (GCE) dan Lebuhraya Kemuning-Shah Alam (LKSA), Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi-Ulu Kelang (SUKE) dan Lebuhraya Bertingkat Damansara-Shah Alam (DASH).

Antara barangan keperluan yang disediakan termasuklah minyak masak, beras, tepung, susu, gula dan sardin. Justeru, Orang awam yang memerlukan bantuan dialu-alukan datang dan mengambil barangan mengikut keperluan di Lebuhraya Kajang Silk. Prolintas juga akan menghebahkan lebih lanjut mengenai aktiviti food bank ini menerusi laman media sosial rasmi syarikat ini.