Persatuan Automotif Malaysia (MAA) telah merujuk semula sasaran jumlah keseluruhan industri (TIV) 2021, iaitu jualan keseluruhan kenderaan penumpang dan komersial di dalam negara. Ia telah diturunkan, daripada 570,000 unit yang diumukan awal tahun lalu, kepada 500,000. TIV yang direkod pada tahun 2020 adalah 529,434.

Ini adalah berikutan sektor automotif terpaksa ditutup secara penuh di Malaysia dari 1 Jun lalu, sebagai antara langkah oleh kerajaan untuk membendung penyebaran Covid-19. Kilang dan pusat pameran kereta tidak dibenarkan beroperasi dalam Fasa 1 dan Fasa 2 Pelan Pemulihan Negara (PPN).

“MAA telah membuat keputusan merujuk semula sasaran TIV 2021 selepas mengambil kira banyak faktor, terutama sekali yang berkenaan arahan kerajaan supaya kilang, pusat pengedaran dan pusat pameran automotif tidak dibenarkan beroperasi semasa Fasa 1 dan Fasa 2, dan hanya akan dibuka semula dalam Fasa 3 PPN,” kata presiden MAA, Datuk Aishah Ahmad.

Ada juga yang menjangkakan jumlah ini lebih rendah, kerana keadaan sekarang agak sukar. Walaubagaimanapun, MAA berkata ekonomi global dijangka berkembang pada fasa paling pantas dalam tempoh 80 tahun, dengan diketuai oleh syarikat besar seperti AS. Di dalam negara, Malaysia dijangka mencatat perkembangan GDP positif tahun ini, tetapi masih rendah 6% ke 7% berbanding unjuran awal.

Selain daripada itu, kerajaan juga telah melancarkan pakej rangsangan (paling baru adalah Pemerkasa Plus) yang memberikan pengecualian cukai jualan kepada pembeli kereta dan telah disambung sehingga hujung tahun 2021. Kadar Dasar Semalaman (OPR) semasa Bank Negara serendah 1.75% sekarang pula membawa maksud kadar faedah sewa beli adalah rendah. MAA juga ada menyatakan kelulusan pinjaman akan jadi lebih mudah kerana jumlah permohonan semakin menurun.

Kemudiannya, seperti biasa, pengenalan model baru dan kempen promosi agresif yang sentiasa dilakukan oleh syarikat kereta akan membantu lagi merancakkan jualan dan mengekalkan perkongsian pasaran masing-masing bagi menarik pelanggan.

Di sebalik itu, MAA menyatakan bahawa sentimen pengguna dijangka terus lemah kerana rasa tidak tentu terhadap keadaan ekonomi, dan kebimbangan dibuang kerja atau gaji dipotong. Syarikat juga berkemungkinan menarik dahulu sebarang pelaburan untuk melihat terlebih dahulu keadaan sekitar, dan keadaan politik sekarang juga tidak membantu.

Masalah paling memberi tekanan bagi pengeluar kenderaan di Malaysia sekarang adalah memenuhi pesanan yang datang. Aishah menjelaskan kumpulan pesanan ini adalah bagus. “Pesanan terus masuk, orang masih mahu membeli. Masalah sekarang adalah bila kami dapat memenuhi pesanan ini dengan kilang serta pusat pameran sekarang semua ditutup,” kata beliau.