Prasarana telah menawarkan satu lagi kemudahannya iaitu bas di Pulau Pinang dan Pahang untuk dijadikan pusat pemberian vaksin (PPV) bergerak. Menerusi video yang dikongsikan melalui laman Facebook rasminya, menggambarkan keadaan di dalam salah satu bas Rapid Penang yang dijadikan PPV bergerak itu.

Menurut Prasarana, inisiatif Vaksin Bergerak ini dilaksanakan odengan COVID-19 Immunisation Task Force (CITF) JKJAV dan Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang. Walau bagaimana pun, penerima vaksin hendaklah mendaftar terlebih dahulu menerusi aplikasi MySejahtera dan nantikan slot temujanji. Buat masa ini, PPV bergerak ini tidak menerima kedatangan orang awam secara walk-in.

Ia mensasarkan suntikan sebanyak 400 dos sehari kepada golongan warga emas dan orang kurang upaya di kawasan-kawasan yang terpilih di Pulau Pinang. Antaranya, SK Tanjung Tokong, SJKC Pai Chai, Flat Kg Melayu, Estet Ladang Transkrian, Dewan JKKP Sg Sembilang Juru, dan SJKC Keng Koon.

Malahan ia adalah usaha untuk mempercepatkan kadar vaksinasi di Pulau Pinang sekaligus imuniti kelompok dapat dibentuk dengan lebih cepat. Awal bulan ini, Prasarana turut membuka PPV sementara di Stesen LRT Putra Height dan Kompleks Bas Cheras Selatan untuk memberi suntikan vaksin kepada pekerja pengangkutan awam, di mana mereka juga merupakan barisan hadapan (frontliner) yang tidak berhenti bekerja sejak pandemik melanda negara kita.