Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) telah mengemaskini aplikasi mudah alih Mitsubishi Connect MY dalam usaha syarikat itu untuk memanfaatkan teknologi digital dalam menyediakan layanan lebih selesa dan selamat kepada pelanggannya.

Sebelum ini, aplikasi berkenaan membolehkan pemilik untuk membuat temujanji servis, namun versi kemaskini terbaru diadakan sekali makluman status servis. Dengan ini, pemilik boleh mengetahui perkembangan servis kenderaan mereka dan akan dimaklumkan sebaik sahaja ia sudah sedia untuk diserahkan semula. Ini sangat membantu terutama dalam era pandemik ini, agar mengurangkan pertembungan dengan individu lain di pusat servis — anda boleh menghantar kenderaan dan hanya datang semula selepas kerja servis selesai.

Aplikasi ini juga akan mengingatkan pemilik berkenaan anggaran kos servis akan serta perincian jaminan kenderaan mereka. Bukan itu saja, memandangkan peringatan untuk memperbaharui cukai jalan dan insurans juga akan disediakan melalui aplikasi ini.

Seperti sebelum ini, dalam kejadian tidak diingini seperti kenderaan rosak atau kemalangan, pemilik juga boleh menggunakan ciri SOS Trace & Track dalam aplikasi berkenaan untuk meminta bantuan. Ini menggunakan lokasi semasa dalam GPS, yang akan disahkan oleh individu servis pelanggan MMM untuk menghantar bantuan segera.

Ciri-ciri lainnya termasuk kemampuan untuk mengenal pasti cawangan pengedar dan pusat servis terdekat Mitsubishi dengan panduan tunjuk arah serta maklumat terkini berkaitan promosi semasa, berita, acara dan maklumat produk.

“Pandemik telah menciptakan banyak permintaan daripada pelanggan walaupun dalam keadaan yang serba terkekang dan mencabar. Ia juga memerlukan kami beradaptasi untuk memenuhi sitausiitu dengan cara memanfaatkan teknologi digital. Selain memberi keselesaan dan kemudahan kepada pelanggan, teknologi digital ini juga menjamin keselamatan pelanggan dan staf, yang sentiasa menjadi keutamaan kami,” ujar CEO MMM, Tomoyuki Shinnishi.

“Dengan kemaskini aplikasi berkenaan, ditambah juga dengan bilik pameran dalam talian Mitsubishi, kami ingin meyakinkan pelanggan bahawa kami sentiasa mengambil pendekatan terbaik untuk memastikan keselamatan mereka, baik ketika proses pembelian hinggalah pemilikan,” tambah beliau.

Aplikasi Mitsubihi Connect MY boleh dimuat turun secara percuma bagi kedua-dua platform Android dan juga iOS melalui Google Play Store dan juga Apple App Store.