Dalam keadaan memerlukan era pandemik Covid-19 ketika ini, Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) ingin terus memainkan peranannya untuk memberi bantuan dan sokongan kepada yang memerlukan. Melalui usaha terbaru, Syarikat itu telah meminjamkan tiga buah kenderaan Mitsubishi dan mendermakan RM20,000 kepada Mercy Malaysia untuk membeli 400 unit sut Tyvek untuk kegunaan barisan depan.

Sut berkenaan diedarkan ke tiga pusat penilaian Covid-19 (CAC) di Selangor — Stadium Melawati, Stadium Jugra dan Klinik Kesihatan Gombak Setia. MMM juga membeli barangan keperluan di pusat CAC Hulu Langat dinyatakan itu bernilai RM43,000.

Sebuah trak pikap Triton dan dua buah SUV Outlander tujuh tempat duduk akan menyediakan pengangkutan bagi petugas barisan depan untuk bergerak ke pusat vaksin. Sementara sumbangan kewangan pula akan meringankan beban petugas kesihatan untuk menjalankan saringan, pengesanan kontak serta pengasingan mereka yang dijangkiti dan penjagaan berkaitan lain.

Usaha lain MMM termasuk menyumbang barangan penting lain yang diperlukan di CAC seperti khemah, meja dan kerusi, unit pendingin hawa mudah alih, penghadang barisan dan wayar tahan lasak. CAC yang dibantu oleh MMM ini mampu menampung 400 pesakit Covid sehari.

“Walaupun perniagaan teras kami adalah mengeluarkan kereta, kami tetap komited untuk menjalankan peranan bagi memastikan negara ini dan pelanggan kami kekal selamat. Peningkatan mendadak kes dan kesan pandemik Covid-19 ketika ini telah memberikan kesan dan tekanan yang besar buat petugas barisan depan negara ini, terutama sekali petugas kesihatan,” ujar CEO MMM, Tomoyuki Shinnishi.

“Kami akan terus berkomunikasi dengan NGO utama dan institusi awam lain untuk mengetahui cara atau bantuan bagaimana yang boleh dilakukan oleh Mitsubishi. Pandemik ini adalah masa sukar yang terpaksa kita hadapi, dan kita perlu untuk saling memberi bantuan dan sokongan sesama sendiri, lebih daripada sebelum ini,” tambah beliau.