PLUS Malaysia Berhad (PLUS) akan melakukan kerja-kerja penyelenggaraan sistem RFID yang melibatkan plaza tol terpilih kendaliannya mulai jam 1 pagi hingga 4 pagi pada 17-18 Ogos 2021. Ia adalah sebagai salah satu daripada usaha berterusan untuk meningkatkan tahap keselesaan, keselamatan dan penambahbaikan pengalaman pengguna di sepanjang lebuh rayanya.

Kerja-kerja penyelenggaraan tersebut akan melibatkan pengguna RFID di plaza tol di Kedah Darul Aman iaitu di Hutan Kampung, Alor Setar Utara, Alor Setar Selatan, Pendang, Gurun, Jitra, Sungai Petani Utara dan Sungai Petani Selatan.

Manakala di Pulau Pinang pula, plaza tol yang terlibat ialah Bertam, Sungai Dua, Plaza Tol BKE-Kubang Semang & Lunas, dan Plaza Tol Jambatan Pulau Pinang.

Turut terlibat dengan kerja-kerja penyelenggaraan sistem RFID ini ialah Plaza Tol SPDH – Mambau dan Lukut di Negeri Sembilan serta Plaza Tol Kempas, dan Plaza Tol LINKEDUA iaitu di Perling, Lima Kedai dan Tanjung Kupang di Johor.

“Sungguhpun penyelenggaraan dan penambahbaikan ini melibatkan peningkatan kemampuan Bekalan Kuasa Tanpa Gangguan (UPS) di Persada PLUS yang mungkin menjejaskan kebekersanan operasi sistem RFID di plaza tol secara keseluruhannya.

“Walaubagaimana pun, sistem kad Touch ‘n Go masih berfungsi seperti biasa dan boleh digunakan sebagai alternatif,” menurut Zakaria Ahmad Zabidi, Ketua Pegawai Operasi (COO) PLUS.

Sehubungan itu, para pengguna juga dinasihati untuk merancang perjalanan mereka dan memastikan baki kad Touch ‘N Go mereka sentiasa mencukupi.